Празникът „Денят на народните будители“, в който отдаваме почит към

...
Празникът „Денят на народните будители“, в който отдаваме почит към
Коментари Харесай

Мисията на Софийската опера и балет в Деня на будителите

Празникът „ Денят на националните будители “, в който отдаваме респект към делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се народен дух, придобива нови измерения в новото хилядолетие. Той има собствен отговор и на провокациите на нашето време.

Софийската опера и балет има изключително значима задача в този нравствен празник. В годината, когато чества своята 130 годишнина, макар сложното време на пандемията Ковид 19, храмът на операта предлага своя рецепта за пробуждане на духовността, за съпреживяване на извечни сюжети, които беседват и с нашето време.

Богатата стратегия от оперни и балетни спектакли на новите летни подиуми тази година изпълваше пространствата с аудитория жадна за страсти, зареждащи духа. Може би, тъй като операта дава чувството за храм, в който научаваш уроците на живота, мисъл, която пронизва времето. Отваря съзнанието и за прозрението на Пикасо, че „ изкуството е заредено оръжие на бъдещето “.

Софийската опера и балет чака своята аудитория в храма на операта, пътешестване във времето с посланията на определените заглавия от програмата си: концерти „ Рихард Вагнер-Рихард Щраус “ на 14 и 21 ноември, „ Електра “ от Рихард Щраус на 26 ноември, „ Лебедово езеро “ от П.И.Чайковски на 4 декември, „ Мамма миа “ от Бени Андершон и Бьорн Улвеус на 6 декември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР