Празникът 24 май ни завръща към нещо, което ни предопределя

...
Празникът 24 май ни завръща към нещо, което ни предопределя
Коментари Харесай

`Явор Гърдев: Ние сме наследници на липсата на ентусиазъм

„ Празникът 24 май ни завръща към нещо, което ни предопределя в огромна степен, което желае рефлексия, мисъл за нас самите и това е обвързвано с пребиваването ни в обществото и културата. Празникът е центриран към словото, към нещото, което създава смисъл , към описа за нашия живот “. 

Това показа пред БНР режисьорът Явор Гърдев. 

И добави, че би трябвало да се научим да намираме в всекидневието си съображение да живеем дружно на едно и също място макар споровете

Според него е наивно да се мисли, че Министерството на културата някой ден ще бъде приоритет за политическите партии

„ Геополитическата тактика на страната ни постоянно е била спохождана от съобразявания и изчаквания. Ние сме наследници на неналичието на възторг. Опитваме се със самонадъхване и с търсене на източници на горделивост да си възстановим самочувствието , само че едно е да имаш самочувствие, което се опитваш да помпаш самичък, друго е да имаш действително самочувствие на нация, която създава резултати във всяка сфера на развиването си “. 

В предаването „ 12+3 “ режисьорът акцентира, че позицията на стратегическо очакване и безучастие е обвързвана с това, че нещата стартират да се дефинират главно от другите

„ Често се работи във връзка с илюзии, които ние самите си представяме и тогава никакъв народняшки възторг, колкото и да е напомпан, не може да компенсира действителната липса на самочувствие . Често се експлоатират идеологически постановки, които от дълго време не са факт – като да вземем за пример – популисткият национализъм твърди, че българската страна има подобен вид суверенитет, с помощта на който сама би могла да оцелява в света. Българската страна е в режим на споделен суверенитет в границите на Европейски Съюз „. 

Интервюто на Диана Янкулова с Явор Гърдев в предаването „ 12+3 “ можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР