Празник на талантливите българчета от цял свят – така вицепрезидентът

...
Празник на талантливите българчета от цял свят – така вицепрезидентът
Коментари Харесай

Йотова награди лауреатите в конкурсите Агенцията за българите в чужбина

Празник на надарените българчета от целия свят – по този начин вицепрезидентът Илияна Йотова дефинира церемонията по връчването на премиите в креативните състезания за деца и юноши от българските общности по света, които всяка година провежда Изпълнителната организация за българите в чужбина.

„ Мотото на състезанията „ Българите – свободни, единни и почтени “ събира в себе си българската народопсихология и общия ни блян да бъдем дружно, да бъдем българи, свободни по дух, без значение в коя част на света живеем. Навсякъде, където има българи, е духовната България “, съобщи вицепрезидентът в приветствието си на церемонията, която за поредна година се организира под неин патронаж.
 
Конкурсът за есе – с 26-годишна история , е отдаден на Паисий Хилендарски, защото през 2022 година се означават 260 години от написването на „ История славянобългарска “ и 300 години от рождението на хилендарския духовник. Конкурсът, в който участваха 150 произведения на българчета от 15 страни, носи името на писателя, драматург, преводач, романист, фантазьор Стефан Гечев – един от редките образци в историята на ХХ век за енциклопедични знания по антични и модерни, близки и далечни езици и култури.
 
Над 120 български деца и младежи от 11 страни се включиха в 12-ото издание на фолклорния конкурс, носещ името на Любка Рондова.
 
В 21-вото издание на състезанието по изобразяване „ България в моите фантазии “ участваха 205 рисунки от 16 страни.
 
Вицепрезидентът Йотова благодари на Изпълнителната организация за българите в чужбина и нейния шеф Райна Манджукова и удостовери поддръжката на президентската институция за взаимната им работа с българите в чужбина.
 
„ Учителите и родителите сте най-важни в задачата да пазим и разпространяваме българското, тъй като вие всеки ден разказвате на децата какво е България. Възпитавате ги да помнят, че да си българин е освен национална принадлежност, а горделивост “, съобщи Йотова.
 
На церемонията беше прочетен фрагмент от есето на 15-годишната Аделина Христова от Украйна, в което тя благодари на българския народ и на президентската институция за поддръжката в тежкото време за нейната страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР