Празничните събития в Ямбол по повод 24 май – Ден

...
Празничните събития в Ямбол по повод 24 май – Ден
Коментари Харесай

Над 1500 души се включиха в празничното шествие по повод 24 май в Ямбол

Празничните събития в Ямбол във връзка 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, започнаха в 9:00 часа с церемониален обред по издигане на националния трикольор, слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански и признателен молебен, отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий в съслужение с отец Янко от храм „ Успение на Пресвета Богородица “.
„ Скъпи дейци на просветата, културата и изкуството, от сърце Ви искам здраве, креативен дух и задоволство от това, което сте постигнали! Вие сте хората, които възпитават и водят младите българи по пътя на знанието! Пожелавам Ви все по този начин с душа и сърце да продължавате своята задача и да се грижите за образованието на нашите деца! Защото точно те са бъдещето на нашата нация! Бъдещето на България! В днешния ден желая да се обърна и към всички възпитаници. Обичайте, ценете и пазете своя език и просвета, “ прикани в словото си Валентин Ревански.
На церемонията, която се състоя в двора на Факултет „ Техника и технологии “, кметът и ръководителят на Общински съвет – Ямбол връчиха премиите във връзка 24 май за високи достижения и принос в региона на просветата и културата на ямболски учители и изявени културни дейци.
Празникът беше декориран с литературно-музикална стратегия с присъединяване на Вокална група „ Доремини “ при Основно учебно заведение „ Любен Каравелов “ с началник Веса Ефева, тенора Георги Динев, възпитаничката на клуб „ Знам, желая, мога “ при Народно читалище „ Зора-1945 “ Катерина Димитрова и Даниел Гългълов, студент във Ветеринарномедицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора.
В обичайното шествие, което се насочи към центъра на Ямбол и доближи до Безистена, се включиха рекорден брой участници – повече от 1500 души: представителни групи на всички детски градини, общински и държавни учебни заведения, читалища и културни институти на територията на община Ямбол, Факултет „ Техника и технологии “, пенсионирани преподаватели, културни дейци, жители.
Предвождани от възпитаници от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „ Кольо Фичето “, носещи огромни кирилски букви, знаменосци от Природо-математическа гимназия „ Атанас Радев “ и Духовия оркестър при Народно читалище „ Съгласие-1862 “ с диригент маестро Васил Шейтанов, празнуващите доближиха до площад „ Освобождение “ и северната страна на Безистена, където беше експонирана изложбата с рисунки на възпитаници от Природо-математическа „ Атанас Радев “ и Профилирана гимназия „ Васил Левски “, наречена „ Животворящата мощ на буквите “.
Експозицията може да бъде прегледана и онлайн посредством сканиране на QR код.
В 11:00 часа стартира втората част от празничната стратегия на сцената пред Народно читалище „ Съгласие-1862 “ с присъединяване на вокалните групи „ Бижу “ при „ Съгласие-1862 “ с началник Павлина Христова, „ Пятница 13 “, ръководена от Елена Иванова, „ Доремини “, „ Усмивки “ на Виолета Величкова от ОДК, „ Виолина “, Дамски и Детски хор при Хорова школа „ Проф. Георги Димитров “, Мъжки църковен хор, воден от Валентин Филипов, Духов оркестър.
Формациите бяха дирижирани от Весела Пастърмаджиева, ръководеща Хоровата школа. В осъществяването на „ Хубава си, моя горо “ се включи и тенорът Георги Динев.
За втора поредна година певческите групи в Ямбол сплотиха гений и сили, с цел да създадат 24 май по-красив, цветен и прочувствен. Триото Мария Ангелова, Ася Пинчева и Ваня Димитрова заслужи аплодисментите на публиката с ангелогласното пеене на национални песни.
Богатството на българския фолклор демонстрираха и възпитаниците на Нанка Колева от Фолклорна група „ Зорница “ при Общински детски комплекс.
Мажоретният състав при Иновативно главно учебно заведение „ Николай Петрини “ и Фолклорен танцов състав „ Ромбана “, управителен от Мая и Румен Тодорови, демонстрираха благосъстоянието и разнообразието на танца.
Празникът приключи с общо хоро, в което се включиха и феновете.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР