Празничен водосвет в параклиса Света Ана“ на димитровградското село Крепост

...
Празничен водосвет в параклиса Света Ана“ на димитровградското село Крепост
Коментари Харесай

Празничен водосвет в параклиса „Света Ана“ на Крепост

Празничен водосвет в параклиса „ Света Ана “ на димитровградското село Крепост за храмовия празник ще бъде отслужен от 10 ч. през днешния ден там, оповестява кметът Димитрия Русева.

Специална признателност тя насочва към заетите в кметството: Калин, Димитър, Данаил, Васил, Радка, Гинка и Янка, които почистили двора на параклиса и този на църквата, както и към Пламен Банев, разчистил с трактора си терена пред параклиса и извозил отпадъците до сметището. Димитрия Русева благодари и на фамилията на Пенка Миланова, което поставя грижи целогодишно, както и на донорите, обезпечили обяда за миряните и готвачите, които го подготвят.


Легендата в село Крепост споделя, че в околност „ Еленката “ до параклиса в миналото имало лековита вода, която по-късно изчезнала и се преместила. Преди да стартира градежът на настоящия параклис един от служащите сънувал, че на това място има лековита вода. В съня му се явила жена и му споделила, че е Света Ана и по тази причина параклисът носи името й. Той е осветлен през 1876 година и се намира в центъра на с. Крепост.

За храмовия празник там се събират най-вече дами, които водят децата и внуците си, които ритуално измиват със светена вода от аязмото и оставят монети. Задължително носят и оставят цветя пред иконата на Света Ана, описват хора от Крепост.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР