Празничен подарък: по-евтин бензин и дизел. По Коледа и Нова

...
Празничен подарък: по-евтин бензин и дизел. По Коледа и Нова
Коментари Харесай

Празничен подарък: по-евтин бензин и дизел

Празничен подарък: по-евтин бензин и дизел. По Коледа и Нова година цените на горивата паднаха до най-ниските си нива от година и половина насам.

Досега по традиция в интервали на по-засилен трафик по пътищата към празници или по време на ваканции бензинът и дизелът нарастват. Този път всеобщият
А95 да вземем за пример поевтиня с няколко стотинки и междинната му цена падна до 2,63 лева
Дизеловото горива е единствено няколко стотинки по-скъпо – приблизително 2,68 лева за литър.

Има и доста на брой бензиностанции отвън тези на огромните вериги, в които бензин А95 може да се налее и за 2,30 лева за литър.

Сегашното поевтиняване стартира при започване на ноември, преди този момент горивата на вътрешния пазар бяха достигнали следващия си пик, да вземем за пример А95 струваше съвсем 2,90 лева за литър и неотдавна шефът на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев предвижда, че повишението ще продължи до Нова година, а може би и по-късно.

Най-скъпи бяха обаче горивата в средата на предходната година. Бензинът беше достигнал 3,40 лева за литър, само че откакто през август тогавашното държавно управление гласоподава по 25 ст. На литър отстъпка за колите, регистрирани в България, цените започнаха да вървят надолу.

За страдание на ползващите тези горива,
цените на автогаз и метан не понижават.
В средата на декември автогазът нарастна с още една стотинка и от този момент литър се продава приблизително за 1,25 лева Метанът директно преди почивните дни нарастна с още 1 стотинка и сега е приблизително 2,42 лева

Случващото се става на фона на релативно високи цени на петрола на интернационалните пазари през цялата година. През лятото да вземем за пример нефтът беше стигнал съвсем до 100 $ за барел, само че от септември насам той гладко поевтинява.

Почти от една година насам картелът
ОПЕК се пробва да увеличи цените на нефта на интернационалните пазари,
като намалява производството му.

За тази цел организацията убеди и Русия, която не влиза в картела, да понижи добива и да разгласи по-ниски количества за първото тримесечие на 2024 година

Въпреки това обаче цените на петрола не се усилват и към този момент страните производителки, обединени в ОПЕК, губят от тази своя всеотдайност, написа в блога си икономистът Георги Ангелов. Техният пазарен дял се заема от ден на ден от американски и други производители. Саудитска Арабия към този момент е в криза – трето следващо тримесечие тя отбелязва спад на стопанската система. Според данните, които икономистът изнася, още от 2018 година насам пазарните дялове на Съединени американски щати, Русия и ОПЕК на международния нефтен пазар се трансформират. Към момента Съединени американски щати имат 16% от пазара, Русия – 13%, а ОПЕК – 11%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР