Празничен курбан бе даден днес в село Стара Кресна край

...
Празничен курбан бе даден днес в село Стара Кресна край
Коментари Харесай

Празничен курбан край черквите в Стара Кресна и двете „плачат“ за ремонт

Празничен курбан бе даден през днешния ден в село Стара Кресна край двата храма, носещи името на Св. Архангел Михаил ", съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Селото се намира на терасата под връх Пирин и река Струма, протичаща през Кресненското дефиле. Стара Кресна бе център на най-големият пожар в района, унищожил 130 хектара гори, растителност, къщи и парцели през август 2017 година, и нанесъл вреди за над 6 милиона лв..

Старият е изгорял за последно през 1912 година, а новият е строен към 1920 година За реставрирането на остарелия и ремонта на новия, въпреки и 100 годишен храм се събират дарения, само че те са извънредно незадоволителни.

„ Курбанът е за здраве и се дава към този момент 19-ти път, преди този момент се е правил долу край манастира, само че там към този момент няма нищо поради което го преместихме тук край храма „ Св. Архангел Михайл “, сподели пред БГНЕС кметът на Стара Кресна Павел Паскалев. Той добави, че курбанът се дава към Петровден, само че в празничен ден, с цел да се съберат повече хора.

„ За възобновяване на остарелия храм са се събрали до в този момент към 15 000 лева, само че тъй като са незадоволителни, търсим спонсори “, добави Паскалев.

Според него по-належащ е ремонтът на функциониращия храм, който е на 102 година, а в случай че се съберат повече, тогава ще се прави реституция на остарелия, опожарен през 1912 година

„ Първият храм Св. Архангел Михайл е построен през 1856 година, и е най-голямата сред Кресна и Симитли, само че по време на Кресненско-Разложкото въстание е изгорена от турците “, сподели пред БГНЕС краеведът и създател на десетки книги Борис Сандански.

Той добави, че изгорената църква е възобновена, само че още веднъж опожарена през 1912 година, при отдръпването на османлиите при освобождението на Пиринския край от турско иго.

„ От тогава или към този момент 110 година остарялата черква не е възстановявана и е в руини. А новата е строена някъде към 1920 година, само че спрямо опожарената е надалеч по-малка и неугледна “, добави Борис Сандански.

Над 100 души се събраха на празничната софра, ситуирана под чинара до новата църква. От остарялата и бяла са останали единствено четирите стени, до нея е по-малката, новата, която също има потребност от ремонт. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР