Празни рафтове и сериозен проблем с доставките на продукти: пред ...

Празни рафтове и сериозен проблем с доставките на продукти: пред

Празни рафтове и затворени бензиностанции: ще се повтори ли британският сценарий и в Германия?


Празни лавици и съществен казус с доставките на артикули : пред такава опасност е изправена Германия, в случай че бързо не разреши казуса с дефицита на шофьори.

Той е привързан към своя камион. 60-годишният Удо Лаутеншлагер от сърце обича да кара огромната машина, натоварена с контейнери. Но напряко му причернява, когато погледне в бъдещето. Той се опасява, че и в Германия може да стане същото, както във Англия : пустеещи рафтове в супермаркетите и затворени бензиностанции.
Редакцията предлага
" Рано или по никое време това ще се случи и у нас в Германия в границите на идните пет години. Защото обществото не отдава никакво самопризнание на труда ни " ,казва Удо. Според негохората в Германия всеобщо считат , че тежкотоварните камиони са " смрадливци, които съсипват природата " , а заради това не изпитват никакво почитание към шофьорите. Лошият имидж на специалността води до такава степен , че към този момент няма задоволително млади попълнения, счита Удо.

На Германия ѝ липсват десетки хиляди шофьори

Вече и в Германия липсват десетки хиляди шофьори на камиони - съгласно другите оценки сред 45 000 и 80 000. Но в края на десетилетието дефицитът може да надмине 185 000 души, написа в едно проучване на немското Министерство на превоза .

Синдикатите и браншовите организации споделят едни и същи обяснениязащо се е стигнало дотук: заплащането е под междинното , работното време е нерегулирано, изискванията на труд са тежки. Поради всичко това браншът доста зависи от работната ръка, която идва от други европейски страни . По време на пандемията тук-там в Германия, да вземем за пример в граничните райони в Бавария, супермаркетите са били на косъм от рецесия , сходна на английската с празните лавици , споделя Мануел Лоренц от Промишлено- комерсиалната камара в Регенсбург.

Спедиторите в Източна Бавария набират 60% от чиновниците си от прилежаща Чехия. Когато границата беше затворена поради пандемията, Лоренц въобще не знаел наистина ли чешките шофьори ще могат да продължат да работят. " И тъй като знам по какъв начин функционират веригите на доставките, почтено казано аз към този момент си показах по какъв начин ще стартира всеобщо презапасяване " , споделя той.

Ниското възнаграждение и експлоатацията са всеобщо събитие

Повече от три четвърти от шофьорите на камиони в Германия са ниско платени, критикуват синдикалистите от най- огромната профсъюзна организация в страната ver.di. Те настояват , че шофьорите в брашна стартират със заплати от към 1900 евро месечно, а повишение на заплащането се прокарва доста мъчно , тъй като в сектора царува тежка схватка за това кой ще оферира най-ниски цени на доставките.

Да не приказваме , че доста шофьори са сложени под съществен напън да бързат и неведнъж не могат по легален метод да спазят извънредно късите периоди . Така те са принудени все по- постоянно да се отхвърлят от почивките и даже да манипулират пътния лист в бордния компютър.

Главният полицейски комисар Харалд Байгел познава доста такива случаи от всекидневната си практическа работа. Специалистът по тежкотоварен превоз и транспорт на опасни артикули споделя , че постоянно отчаяни шофьори на камиони непринудено правят самопризнание за осъществените нарушавания . " Все по- постоянно идват при нас и желаят да ги проверим, тъй като компаниите упорствали да карат по-дълго от разрешеното " ,обяснява Байгел. " Това очевидно е финалната останала им опция да получат помощ отнякъде. "

Шофьорите ще продължат да са нужни и отсега нататък

Но нали в близко бъдеще попътищата сякаш ще поемат самостоятелни камиони без шофьори? Повечето специалисти не имат вяра , че това ще стане толкова бързо. Не може да се мисли и за прекачване на част от товарите към жп превоза - елементарно немските железници нямат задоволително потенциал . С две думи: и в бъдеще няма по какъв начин да минем без помощта на професионалните тежкотоварни шофьори.

Синдикалистите от ver.di са убедени, че казусът може да бъде решен с по- положително възнаграждение . Както професионалната подготовка на шофьорите, по този начин и тяхната всекидневна работа би трябвало да получат по-висока финансова оценка, безапелационни са синдикалистите.

Източник: dw.com