Празни рафтове и сериозен проблем с доставките на продукти: пред

...
Празни рафтове и сериозен проблем с доставките на продукти: пред
Коментари Харесай

Празни рафтове и затворени бензиностанции: ще се повтори ли британският сценарий и в Германия?


Празни лавици и сериозен проблем с доставките на артикули: пред такава опасност е изправена Германия, в случай че бързо не позволи казуса с дефицита на водачи.

Той е привързан към своя камион. 60-годишният Удо Лаутеншлагер от сърце обича да кара огромната машина, натоварена с контейнери. Но напряко му причернява, когато огледа в бъдещето. Той се притеснява, че и в Германия може да стане същото, както във Англия: пустеещи рафтове в супермаркетите и затворени бензиностанции.
Редакцията предлага
" Рано или късно това ще се случи и у нас в Германия в границите на идните пет години. Защото обществото не отдава никакво самопризнание на труда ни ", споделя Удо. Според него хората в Германия всеобщо считат, че тежкотоварните камиони са " смрадливци, които унищожават природата ", а заради това не изпитват никакво почитание към водачите. Лошият имидж на специалността води до такава степен, че към този момент няма задоволително млади попълнения, счита Удо.

На Германия ѝ липсват десетки хиляди водачи

Вече и в Германия липсват десетки хиляди водачи на камиони - съгласно другите оценки сред 45 000 и 80 000. Но в края на десетилетието дефицитът може да надмине 185 000 души, написа в едно проучване на немското Министерство на превоза.

Синдикатите и браншовите организации споделят едни и същи пояснения за какво се е стигнало дотук: заплащането е под междинното, работното време е нерегулирано, изискванията на труд са тежки. Поради всичко това браншът доста зависи от работната ръка, която идва от други европейски страни. По време на пандемията тук-там в Германия, да вземем за пример в граничните райони в Бавария, супермаркетите са били на косъм от рецесия, сходна на английската с празните лавици, споделя Мануел Лоренц от Промишлено-търговската камара в Регенсбург.

Спедиторите в Източна Бавария набират 60% от чиновниците си от прилежаща Чехия. Когато границата беше затворена поради пандемията, Лоренц въобще не знаел дали чешките водачи ще могат да продължат да работят. " И тъй като знам по какъв начин действат веригите на доставките, почтено казано аз към този момент си показах по какъв начин ще стартира всеобщо презапасяване ", споделя той.

Ниското възнаграждение и употребата са всеобщо събитие

Повече от три четвърти от водачите на камиони в Германия са ниско платени, подлагат на критика синдикалистите от най-голямата профсъюзна организация в страната ver.di. Те настояват, че водачите в брашна стартират със заплати от към 1900 евро месечно, а повишение на заплащането се прокарва доста мъчно, тъй като в сектора царува тежка борба за това кой ще предложи най-ниски цени на доставките.

Да не приказваме, че доста водачи са сложени под сериозен напън да бързат и неведнъж не могат по легален метод да спазят извънредно късите периоди. Така те са принудени все по-често да се отхвърлят от почивките и даже да манипулират пътния лист в бордния компютър.

Главният полицейски комисар Харалд Байгел познава доста такива случаи от всекидневната си практическа работа. Специалистът по тежкотоварен превоз и транспорт на рискови артикули споделя, че постоянно обезверени водачи на камиони непринудено вършат самопризнание за осъществените нарушавания. " Все по-често идват при нас и желаят да ги проверим, тъй като компаниите упорствали да карат по-дълго от позволеното ", изяснява Байгел. " Това очевидно е последната останала им опция да получат помощ отнякъде. "

Шофьорите ще продължат да са нужни и отсега нататък

Но нали в близко бъдеще по пътищата сякаш ще поемат самостоятелни камиони без водачи? Повечето специалисти не имат вяра, че това ще стане толкоз бързо. Не може да се мисли и за прекачване на част от товарите към жп превоза - просто немските железници нямат задоволително потенциал. С две думи: и в бъдеще няма по какъв начин да минем без помощта на професионалните тежкотоварни водачи.

Синдикалистите от ver.di са уверени, че казусът може да бъде решен с по-добро възнаграждение. Както професионалната подготовка на водачите, по този начин и тяхната всекидневна работа би трябвало да получат по-висока финансова оценка, безапелационни са синдикалистите.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР