Празът е изключително полезен за здравето ни, но често остава

...
Празът е изключително полезен за здравето ни, но често остава
Коментари Харесай

Замириса на зима. Ето няколко рецепти за уникални вкуснотии с праз

Празът е извънредно потребен за здравето ни, само че постоянно остава подценен. Колкото и да е апетитен, доста от нас лимитират използването му заради характерната миризма. Лечебните изгоди на праза са познати на хората още от антични времена. В него се съдържат етерично масло, белтъчини, въглехидрати, азотни субстанции, целулоза, ензими и доста витамини. Честото му наличие в менюто защищава и от простуди.

Баница

ПРОДУКТИ: 1 кг брашно (+ за разточване), 300 г кисело зеле, 200 г булгур, 400 мл зелев сок, 150 мл олио, 8 стръка праз, 2 с. л. винен оцет, 1 ч. л. изсъхнал джоджен, 1 ч. л. червен пипер, сол на усет.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се разбърква с щипка сол, наливат се оцетът и вода, колкото поеме (около 500 мл). Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с транспарантно фолио и се оставя да почине за 30 минути. Празът и зелето се нарязват на ситно и се запържват в 30 мл олио. Прибавя се булгурът и се наливат зелевият сок и 400 мл вода. Подправя се с аления пипер и джоджена. Готви се, до момента в който булгурът поеме течността. Тестото се разделя на две по огромни и пет по-малки топки. Върху набрашнен плот се разточва една по-дебела кора и се поставя в намазана с олио тава. Запича се за 7-10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Разточват се и петте тънки кори и поредно се изпичат в тава на същата температура за 7-10 минути. Тънките кори се натрошават и се смесват с плънката. Налива се и 100 мл олио и се разбърква. Плънката се разпределя върху дебелата кора в тавата. Покрива се с втората дебела кора. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до подготвеност – към 20 минути. Намазва се с олио и се покрива с забрадка за десетина минути. Със свинско
ПРОДУКТИ: 500 г свински врат (без кост), 4 дребни свински наденички (вурстчета), 250 мл телешки бульон, 100 мл ябълков сок, 3 стръка праз, 1 глава лук, 2 с. л. брашно, 2 с. л. олио, 1 с. л. горчица, 1 ч. л. кимион на зърна, сол и черен пипер на усет, магданоз за сервиране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се реже на огромни части, овкусява се със сол и черен пипер се запържва в олиото дружно с наденичките. Добавят се празът и лукът, нарязани на не доста дребни кубчета, и се оставят да се запържат. Поръсва се брашното, щом и то се запържи, се овкусява с кимиона. Сипва се горчицата. Наливат се ябълковият сок и бульонът. Готви се на спокоен огън, до момента в който месото омекне и съвсем остане на лой. Сервира се с наситнен магданоз.

Кюфтета
ПРОДУКТИ: 800 г праз, 600 г картофи, 150 г кашкавал, 70 г брашно, 50 г краве масло, 150 мл бяло вино, 2 яйца, 1/2 връзка магданоз, 4 с. л. галета, сол и черен пипер на усет, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът се реже на кръгчета, посолява се и се задушава в маслото и виното под похлупак, до момента в който омекне добре. След това се отцежда. Необелените картофи се сваряват до подготвеност. Охлаждат се, обелват се и се настъргват. Кашкавалът се настъргва, магданозът се наситнява. Картофите, празът, кашкавалът, магданозът и яйцата се разбъркват добре, овкусяват се със сол и черен пипер. Добавя се галетата и още веднъж се разбърква. От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се пържат от двете страни в загрято олио до подготвеност.

Запеканка

ПРОДУКТИ: 8 стръка праз, 600 мл прясно мляко, 2 с. л. брашно, 2 с. л. краве масло, 1 с. л. горчица, 1 щипка индийско орехче, сол и черен пипер на усет, краве масло за намазване, 2 филии бял самун, 50 г сирене, 1 с. л. зехтин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Празът се почиства и се нарязва на части с дължина от към 10 см. Готви се на пара, до момента в който омекне, изважда се и се реже на по-дребно. Брашното се запържва в маслото до златисто. Малко по малко се налива топлото прясно мляко и се бърка, до момента в който се получи гъст сос. Прибавя се горчицата, овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче, разбърква се и се дърпа от огъня. Хлябът се смила в блендер и се смесва с настърганото сирене и зехтина. Тава за печене се маже с разтопено масло. В нея се поставя празът, залива се със соса и се поръсва с трохите. Ястието се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до подготвеност – 25 минути.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР