Правят реплика на откритата през август късноантична гробница на ул.

...
Правят реплика на откритата през август късноантична гробница на ул.
Коментари Харесай

Правят реплика на откритата през август късноантична гробница на ул. „Московска”

Правят имитация на откритата през август късноантична гробница на ул. „ Московска ”
Копие на откритата късноантична гробница със фрески на ул. „ Московска ” ще бъде направено. Това разгласи арх. Константин Пеев, който показа идейния план за експонирането на находката, която беше открита през август.

„ Ще създадем имитация на откритата гробница. Това е изпитан прийом при експонирането на старинни остатъци. Такова копие има на Казанлъшката гробница, която е монумент от международно значение, а в Александровската гробница се направи цялостен музей, в който има копие на самата истинска гробница със фрески. В идейиния план е заложен стъклен прозорец откъм църквата „ Света София ”, през който може да се види истинската фасада на находката. През него обаче няма да се виждат стенописите, които по сходна технология от предишното ще бъдат пренесен и извън, по тази причина ще бъде направена арка, на която по сходна технология стенописите ще бъдат пренесени. Арката ще бъде по продължение на осите на контура на гробницата върху тревната повърхност. А пространството, което заема находката ще бъде маркирано с разнообразни по цвят павета, тъй че хората, които минават по улицата да могат да придобият визия какъв брой огромна е гробницата ” сподели арх. Пеев.

На въпрос какво се случи с първичната концепция на зам.-кмета по просвета в Столичната община Тодор Чобанов да се влиза в самата гробница, арх. Пеев сподели, че това предложение е отпаднало за тази полезност да се резервира. Той разкри, че е имало и друга концепция за експонирането и посредством огледала, само че този вид може да допусне навлизането на водата в гробницата и да докара до цялостното й разрушение, което архитектът не би разрешил.

Зам.-кметът изясни, че в този момент следва идейният план да бъде координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание и на пролет се чака да стартира експонирането и консервацията на гробницата.

„ Между 30 и 50 000 лв. ще коства според от това какви материали ще бъдат определени и какъв вид реализация ще се търси. Не бива да забравяме, че би трябвало да се направи една доста сериозна консервация на истинския обект. Част от разноските ще отидат за неговото импрегниране, подготовката му за оставането му подземен и изработването на точното му копие ”, сподели Чобанов.

Той добави, че ще върнат останките от покойника, както са били върнати при гробницата на Хонорий.

„ В тази гробница са открити 4-5 фрагмента, огромната част от скелета е изчезнала през годините. Ние имаме моралния дълг да върнем тези хора в местата им на безконечен покой ”, съобщи още зам.-кметът.

Археологът Юниан Мешеков от Музея за история на София изясни, че откритата гробница е от края на V началото на VI в. и тя е била проучена през месец август. Той акцентира, че находката е била мощно изумена от късни строителни действия и през нея минава колектор, който не действа.

„ Интересното е, че това е една гробница, още веднъж стенописвана, по сходство на най-близката, тази на Хонорий и може би става дума за майстори, които са били от едно ателие или един художник да е правил кръстните знаци на двете гробни уреди ”, разяснява той.

Не може да кажем на кого е тази гробница, нито да вършим такива догатки, сподели археологът в отговор на въпрос на организацията. Такова изключение имахме в гробницата на Хонорий, където името му беше изписано.

Реставраторът Владимир Цветков описа, че гробницата е била направена небрежно. „ Интересен факт е, че на територията на остаряла Сердика изписаните гробници не са повече от 10. Друг забавен факт е откритият фрагвент от текстил, който е част от дървен саркофаг или ложе, което е било облечено с плат. Част от това ложе е притиснато в мократа мазилка и този текстил е като втъкан в хоросана. Става дума за два плата – единият е малко по-едър, другият по-фин като тъкан, само че предстоят разбори, с цел да се откри от каква материали са и какъв цвят са били ”, съобщи реставраторът.

Той не можа да каже дали в откритата гробница почива властник, само че не се изключва и тази версия и добави, че тя е много необятна и не се знае дали в нея са заровени един или двама души. Очаква се през август копието на гробницата да бъде готово. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР