Правят регистър на педофилите у нас, вече може да им

...
Правят регистър на педофилите у нас, вече може да им
Коментари Харесай

Правят регистър на педофилите у нас, вече може да им се отказва работа с деца


Правят указател на педофилите у нас, към този момент може да им се отхвърля работа с деца. Депутатите одобриха основаване и на Национален съвет за отбрана от домашно насилие, който ще води лист на насилниците и статистика на случаите.
Работодателите към този момент ще имат право
да отхвърлят да наемат на длъжности, свързани с работа с деца, осъждани за педофилия. Справки за това те ще могат да вършат в Националния указател за случаите на педофилия. Той ще бъде основан от Министерството на вътрешните работи и
би трябвало да проработи до 12 месеца.
Това са част от измененията, които Народното събрание одобри при отварянето на Закона за отбрана от домашното принуждение в края на юли. А във вторник, когато ръководещите взеха решение да си пресечен ваканцията и да отворят отначало закона поради мъчителя на момичето от Стара Загора, измененията бяха оповестени и в “Държавен вестник ”. Общественият яд поради извършения садизъм против Дебора обаче сложи фокуса върху измененията,
свързани с домашно принуждение.
Създаване на Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от педофилия гласоподава Народното събрание. Част от нея ще е регистърът на наказаните. Той ще обгръща случаите, осъществени на територията на страната, както и закононарушенията, осъществени против българи в чужбина, които са потърсили помощ.
Вътре ще са разказани актовете
на полово посягане против малолетни и малолетни, по които има постановени присъди, данни за причинителите, типът закононарушение и неговата дълготрайност, както и последствията за жертвата.
В листата ще влизат и чужденци,
които са с трайно престояване у нас, само че са били съдени за полови похищения в други страни. Достъп до листата ще имат единствено държавни и общински институции, както и съдилищата.

Работодателите ще са задължени да изискват посредством Министерство на вътрешните работи информации от регистъра, преди да наемат нови чиновници за работа с деца. Те ще са безвъзмездни, а в случай че излезе, че претендентът за мястото е осъждан, това ще е съображение
за отвод да бъде нает на работа.
Депутатите взеха решение още да основат и Национален съвет за предварителна защита и отбрана на домашното принуждение, който ще е към Министерския съвет. Той ще дефинира държавните политики, ще поддържа указател на случаите с информация за насилниците и ще прави цялостна статистика, каквато досега у нас няма.
Прие се и една значима нова формулировка
– че насилието може да се извършва както чрез действие, по този начин и с безучастие

Става въпрос за хора, на които са поверени грижите за техен непосредствен, който заради възраст или заболяване не може да се оправя самичък. Когато обаче те не му оказват помощ да се оправя, това може да се смята за принуждение посредством безучастие.
В случаите на домашно принуждение,
в случай че жертвата изиска протекция, държавните и общинските органи, лечебните заведения и юристите, които се занимават с предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, към този момент
ще са длъжни до 24 часа да
предадат молбата до районния съд

На причинителите на домашно принуждение ще бъде неразрешено да откриват контакт с жертвата си, в това число и по телефон, посредством електронни известия или по имейл за период, избран от съда.

Предвидени са и профилирани стратегии и за двете страни – насилниците ще бъдат задължени да посещават стратегии за справяне с гнева и експанзията, а жертвите и децата им, в случай че имат такива, ще бъдат насочвани
към профилирани услуги за отбрана,
помощ и поддръжка, както и към стратегии за възобновяване. Ако двамата имат общо дете, съдът може да постанови срещите сред причинителя и детето да стават единствено в предпазена среда.

Три пленарни съвещания лиши на депутатите приемането на измененията. Свои планове бяха внесли всички парламентарни групи като се изключи Движение за права и свободи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР