Правозащитници в управляваната от сърбите част на Босна бяха нападнати

...
Правозащитници в управляваната от сърбите част на Босна бяха нападнати
Коментари Харесай

Нападнаха правозащитници след забрана на гей събитие в Босна

Правозащитници в ръководената от сърбите част на Босна бяха нападнати късно в събота, часове откакто полицията забрани ЛГБТ събитие, планувано там през уикенда, базирайки се на опасения за сигурността.

Нападението е станало, откакто деятелите напускали среща в офисите на босненския клон на световната антикорупционна група Transparency International в Баня Лука.

Срещата беше проведена, откакто събитието в северозападния град в неделя за поощряване на правата на ЛГБТ беше неразрешено от локалната полиция.

Активистите споделиха, че няколко десетки мъже са ги преследвали по улиците,

като ги обиждали. Преди полицията да дойде на място, няколко деятели били ранени, в това число един, който се нуждаеше от здравна помощ.

Журналистката и активистка Ваня Стокич сподели, че тя и други са били нападнати от група хулигани.

Полицията в Баня Лука сподели, че чиновниците на реда са ескортирали деятелите до полицейския сектор, с цел да вземат показанията им и към момента търсят причинителите.

Отмененото ЛГБТ събитие, проведено и подкрепено от няколко правозащитни групи от цяла Босна, трябваше да включва прожекция на филм и полемика, само че провокира мощна хомофобска реакция предходната седмица, в това число от босненския сръбски президент Милорад Додик, който сподели, че ЛГБТ хората са „ тормоз “ и че

се надява „ формалните органи да им попречат да се събират както на закрити места, по този начин и навън. “

Кметът на Баня Лука Драшко Станивукович също осъди събитието, като сподели, че ЛГБТ общността би трябвало да се ограничи до мултиетническата столица на Босна, Сараево, тъй като босненските сърби ценят „ патриархалните, обичайни фамилии и са наясно с нашата религия и нашата еднаквост “.

Босна остава мощно консервативна и разкъсвана от разделения, произлизащи от етническата война от 1992-95 година, включваща босненските сърби, хървати и бошняци по време на разпадането на Югославия. Хомофобията остава надълбоко вкоренена макар известния прогрес през годините по повод ограничението на дискриминирането.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР