Правозащитници са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир. Това

...
Правозащитници са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир. Това
Коментари Харесай

Специално пред БНТ: Нобеловият лауреат Сергей Давидис с коментар за свободата в Русия

Правозащитници са тазгодишните носители на Нобеловата премия за мир. Това са беларуският опозиционер Алес Беляцки, украинският Център за цивилен свободи и съветската организация за правата на индивида " Мемориал ". Българска национална телевизия от дълго време е по отношение на " Мемориал " а интервютата на техни представители за нашата телевизия, звучат настоящо и през днешния ден.

" Носителите на Нобелова премия на мир са знак на гражданското общество в своите страни. Те са хора, които с години се борят за правото да критикуваш властимащите и за главните права и свободи на жителите. Полагат неимоверни старания да документират военни закононарушения, корист с власт и нарушение на човешките права. Заедно те са въплъщение на това какъв брой значимо е гражданското общество, с цел да имаме мир и народна власт. Това са Алес Беляцки от Беларус, украинският Център за цивилен свободи и съветската организация за правата на индивида " Мемориал ", съобщи Берит-Райс Андерсон, ръководител на Нобеловия комитет.

Изборът на нобеловите лауреати измежду 343-ма номинирани, е на фона на войната в Европа. Алес Беляцки е измежду създателите на групата за човешки права " Вясна ". В момента е хвърлен в пандиза от беларуските управляващи и държан при безчовечен условия. От Нобеловия комитет приканиха за незабавното му освобождение.



Основаният през 2007 година украински Център за цивилен свободи си е сложил за цел да предизвиква демокрацията в страната. Възниква в интервал, в който в Украйна има голям брой състресения на политическата сцена. От началото на войната организацията документира военни закононарушения.

Създадената след разпадането на Съветския съюз организация " Мемориал " изследва нарушаванията на човешките права. В началото на тази година организацията беше принудена да приключи активността си, откакто от Кремъл започнаха да преследват тези, които намерено се опълчват на войната в Украйна.

Сергей Давидис е правист. Вече над 20 години се бори за правото на свободно събиране и поддръжка за политическите пандизчии в Русия. Член на демократичното придвижване „ Солидарност “. Ръководи програмата за политически пандизчии на " Мемориал ", оказва помощ при отбраната на цивилен деятели, арестувани по политически аргументи. Малко след началото на войната напусна Русия. През април 2021 година (докато към момента е в Русия) е арестуван във входа на блока, където живее.

Полицията твърди, че е взел участие или провел обществено събиране, без преди този момент да уведоми управляващите по надлежния ред. Остава 10 дни в ареста. Оказва се, че полицията го търси поради оповестено известие за проведен митинг дни преди задържането му.



Давидис неведнъж е давал изявленията пред репортера на Българска национална телевизия Теодора Гатева. Последното - във връзка гибелта на Михаил Горбачов.

" Безкръвно демонтира това, което се споделяше " империята на злото ", властническата тирания, която обхващаше освен Съветския съюз, само че и целият Източен блок и заплашваше целия свят ", разяснява Давидис.

На въпрос какво тъкмо е направил Горбачов и по какъв начин е трансформирал живота на милиони, дава отговор по този начин:

" Свобода, народна власт, човешки права... "

Ценности, които самият Давидис споделя година по-рано още веднъж в нашия ефир, че са недостиг в страната му.

" Колкото повече време минава, толкоз по-сложно в Русия ще се случва някаква самостоятелна опозиционна активност - и освен политическа, само че и осведомителна, и правозащитна. И ми се коства, че има смисъл да приказваме не за проектите на опозицията, а за това какво ще прави властта. А тя - даже и малко да забави темпа на репресиите, то няма да е за дълго. "

Сега живее в Литва със фамилията си.

По тематиката работиха: Джанан Дурал, Теодора Гатева

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР