Правозащитната организация Human Rights Watch e документирала няколко случая, при

...
Правозащитната организация Human Rights Watch e документирала няколко случая, при
Коментари Харесай

Грабежи, разстрел, изнасилване на цивилни - зверствата на руските военни в Украйна

Правозащитната организация Human Rights Watch e документирала няколко случая, при които съветски военни сили са направили нарушавания на законите на войната против цивилни в окупирани региони на Чернигов, Харков и Киев на Украйна.

Сред тях са случай на неведнъж изнасилване; два случая на съкратена екзекуция, единият от които - на шестима мъже, а другият - на един човек, както и случаи на нелегално принуждение и закани против цивилни, осъществени сред 27 февруари и 14 март.

Войници са били забъркани и в обир на цивилни парцели, от които е отнета храна, облекла и дърва за огрев.

Извършилите тези злоупотреби са виновни за военни закононарушения, показват от организацията.

Случаите, които документирахме, съставляват неописуема, умишлена свирепост и принуждение против украински цивилни, съобщи Хю Уилямсън, шеф на Human Rights Watch за Европа и Централна Азия. Изнасилванията, убийствата и други насилствени дейности против хора, арестувани от съветските сили, би трябвало да бъдат разследвани като военни закононарушения, безапелационен бе той.
 Организация на обединените нации стартира следствие за военни закононарушения при съветското навлизане в Украйна
Организация на обединените нации стартира следствие за военни закононарушения при съветското навлизане в Украйна

Създават интернационална комисия…

Организацията е интервюирала персонално или по телефона 10 души, в това число очевидци, жертви и локални поданици на окупираните от Русия територии. Някои от хората са поискали да бъдат споменавани единствено със личните си имена или с псевдоним за своя сигурност.

На 4 март в Буча, на към 30 километра северозападно от Киев, са съветските сили са събрали петима мъже и са екзекутирали един от тях. Свидетел описа на организацията, че бойците принудили петимата мъже да коленичат настрана от пътя, издърпали тениските им през главите и простреляли един от мъжете в тила. " Той падна, а дамите (присъстващи на екзекуцията) крещяха ", описа очевидецът.

Руските сили в село Стари Биков, Черниговска област, заловиха минимум шестима мъже на 27 февруари и по-късно ги екзекутираха, твърди майката на един от убитите, която е участвала, когато синът й и различен мъж са били арестувани и е видяла мъртвите тела на шестимата.

60-годишен мъж описа пред Human Rights Watch, че на 4 март съветски боец заплашил да екзекутира него и сина му в Забуча, село северозападно от Киев, откакто претърсил дома им и намерил ловна пушка и бензин в задния двор. Друг боец се намеси, с цел да му попречи да ни убие, изясни мъжът.

На 6 март съветски бойци в село Ворзел, на към 50 километра северозападно от Киев, са хвърлили димна граната в мазе, след което са простреляли жена и 14-годишно дете , щом те излезли от мазето, където са се укривали. Мъж, който е бил в същото мазе, когато дамата е умряла от раните си два дни по-късно, даде информацията на Human Rights Watch. Детето е умряло на място.
 Може ли Путин да бъде съден за военни закононарушения?
Може ли Путин да бъде съден за военни закононарушения?

Може да се окаже комплицирано и постепенно

Жена описа на организацията, че съветски боец неведнъж я е изнасилил в учебно заведение в региона на Харков, където тя и фамилията й се укривали на 13 март. Тя уточни, че той я е бил и е порязал лицето и шията й с нож. На идващия ден дамата е избягала в Харков, където е получила здравна помощ.

Много от украинските цивилни, които са интервюирани, описват, че съветските военни събират храна, дърва за огрев, облекла и други предмети, като моторни триони, брадви и бензин.

Всички страни във въоръжения спор в Украйна са задължени да съблюдават интернационалното филантропично право и законите за войната, в това число Женевската спогодба от 1949 година, Първия спомагателен протокол към нея и общото интернационално право, акцентират от организацията.

Воюващите въоръжени сили, които имат ефикасен надзор върху дадена област, са предмет на интернационалното право за окупация. В мощ е и интернационалното право за правата на индивида, което е използвано когато и да е.
 Англия: Има доказателства за военни закононарушения в Украйна
Англия: Има доказателства за военни закононарушения в Украйна

Международният углавен съд би трябвало да реши кой е или не е военнопрестъпник, а ние да представим доказателствата

Законите за войната не разрешават съзнателно ликвидиране, обезчестяване и друго полово принуждение, изтезания и нечовешко отношение към хванати бойци и цивилни лица в ареста. Грабежът и плячкосването също са неразрешени . Всеки, който подрежда или съзнателно прави такива дейности или ги подкрепя и предизвиква, носи отговорност за военни закононарушения.

Командирите на силите, които са знаели или са имали съображение да знаят за такива закононарушения, само че не са се пробвали да ги спрат или да санкционират виновните лица, носят наказателна отговорност за военни закононарушения в качеството си на ръководители.

Русия има интернационално правно обвързване да проверява независимо хипотетични военни закононарушения от своите бойци , показва Уилямсън.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР