Правова държава, върховенство на закона, разделение на властите, демокрация -

...
Правова държава, върховенство на закона, разделение на властите, демокрация -
Коментари Харесай

Гешев пред студенти: Тревожат ме опитите за овладяване на съдебната власт с пропагандирани реформи

„ Правова страна, господство на закона, разделяне на управляващите, народна власт - тези думи, за жалост, в България се възприемат като клишета от огромна част от жителите. Те започнаха да се използват не с схващане какво тъкмо значат, а за реализиране на избрани конюнктурни или политически резултати. Това обаче са съществени правила на демокрацията, стълбове на страната “.

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев пред студенти от УНИБИТ.

„ Демокрацията, изключително в страна като България, е извънредно нежна и доста елементарно може да се пропука. Начинът да не загубим това, което считаме за обещано, е всеки ден да се борим и да поддържаме тези демократични правила. Те крепят основата на нашата страна като част от европейското семейство. Върховенството на закона е по-стабилно при някои наши европейски сътрудници, тъй като те са имали доста повече време да развиват, да постановат тези правила “, изясни той.

Главният прокурор счита, че имаме проблем със спазването на разпоредбите и с работата в екип.

„ В наш интерес е да акцентираме на спазването на разпоредбите, а не да оцеляваме поединично и да просперираме поединично. Как може да живееш добре в страна, в която 90% от хората към теб не се усещат добре и не живеят добре? Важна е гражданската сила. Няма по какъв начин да реализираме резултатите, които всички желаеме, без да желаеме от страната това, което ни дължи - правова страна, правдивост, сигурност за всички. В България, за жалост, разделянето на управляващите се абсолютизира “, предизвести той.

„ Ние имаме заложба да се разделяме, само че това е единствено едната страна на монетата, наречена разделяне на управляващите, другата е взаимоотношението сред тях. Конституционният съд споделя, че не може сред управляващите да има китайски стени. Тревожат ме опитите за преодоляване на правосъдната власт под формите на пропагандирани промени. Като правист виждам закони, които се вършат, не с цел да имат избран резултат в полза на жителите и битката с престъпността, а реализиране на някакви краткосрочни политически цели - преодоляване на прокуратурата, промяна на основен прокурор, ръководител на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд. Историята е посочила, че политическата интервенция в правосъдната власт, води до репресии, до съдбовен резултат “, сподели още Иван Гешев.



Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР