Правова държава сме, сделката се извършва при условията на чешкото

...
Правова държава сме, сделката се извършва при условията на чешкото
Коментари Харесай

Петкова: Трябва да се съобразим с решението на КЗК за ЧЕЗ, явно е намерила основания

Правова страна сме, договорката се прави при изискванията на чешкото законодателство. Така разяснява енергийният министър Теменужка Петкова разяснява договорката за продажбата на ЧЕЗ, която през вчерашния ден бе неразрешена от Комисия за защита на конкуренцията.

Тя обаче отхвърли, че България няма никакви пълномощия, щом приказваме единствено за чешкото законодателство. Държавата упражнява регулаторен надзор върху активността на ЕРП-тата, посочи Петкова, щом ѝ беше напомнено, че сподели, че договорката върви по чешкото законодателство.

Трябва да се съобразим с решението на Комисия за защита на конкуренцията, повтори министърът. Изрично запитана по какъв начин по този начин при дребен общ дял на фотоволтаичния пазар на " Инерком България " и ЧЕЗ (28 мегавата (23+5) при пазар от 1043 мегавата) договорката се стопира поради опасения за монопол, Петкова отвърна, че надали Комисия за защита на конкуренцията се е произнесла без да прегледа другите мнения и данни по случая. Комисия за защита на конкуренцията е решила по този начин, намерила е задоволително учредения, продължи с повторението Петкова пред bTV.

Енергийният министър не пожела и да разяснява дали в последна сметка договорката пропада, тъй като от " Инерком България " не са намерили пари да финансират договорката. Припомняме, че договорката е на стойност от към 340 млн. евро.

Виждам много причини в решението на Комисия за защита на конкуренцията да спре договорката за ЧЕЗ, които могат да бъдат обезсилени в съда , съобщи от своя страна енергийният специалист Атанас Тасев.

Тасев разяснява, че с това решение на Комисия за защита на конкуренцията в договорката може да влезе единствено по-малък състезател от " Инерком България " – поради характерни причини. Професорът означи, че Комисия за защита на конкуренцията не се намесва, в случай че в дадена договорка пазарният под 15%, а информация сподели, че делът на фотоволтаиците на ЧЕЗ и " Инерком " е 28 мегавата (23 мегавата или 6 фотоволтаици за " Инерком " и 5 мегавата или една фотоволтаична централа при ЧЕЗ, " Фри енерджи проджект Орешец " ЕАД) при над 1043 мегавата пазар . Комисия за защита на конкуренцията гледа при пазарен дял от над 40%, остава един " сив " дял – сред 15% и 40%, където не се споделя нищо твърдо по закон и методология, добави още една чудноватост Тасев.

Бившият ръководител на Съюз на демократичните сили Мартин Димитров пък се усъмни, че въобще ще има обжалване . Обжалване може да има в 14-дневен период пред Върховния административен съд (ВАС).

Откъде идва финансирането – Комисия за защита на конкуренцията можеше да ревизира финансирането, само че не го направи. Специалната парламентарна комисия също не стигна до този въпрос, а той трябваше наложително да бъде тестван, добави Димитров пред bTV.

Това е неповторим случай, заключи Димитров, като показа, че надали " Инерком България " ще загуби авансово импортирани пари.

Законът за енергетиката беше изменен, когато стана ясно, че компания като " Инерком " може да купи компания като ЧЕЗ в България. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия някогашният народен представител от Българска социалистическа партия и зам.-министър на стопанската система и енергетиката по времето на Сергей Станишев Явор Куюмджиев. По думите му, макар че законът е бил изменен по този начин, че КЕВР да може да управлява такива покупко-продажби, не са били дефинирани критерии, по които това да се прави .

Големият проблем е, че страната оставя такива неща да се случат. Когато става въпрос за стратегически държавни ползи, страната би трябвало да може да се намеси, безапелационен е Куюмджиев. Това, което се случва в България, този ултралиберализъм, считам, че не е добър за националните ползи. Ако държавното управление е национално отговорно, в тази обстановка би трябвало да се опита да се включи в договорката. Създава се забавна опция страната да се опита да си придобие ЕРП-то в Западна България, счита Куюмджиев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР