Правото на глас е фундаментално право. То не може да

...
Правото на глас е фундаментално право. То не може да
Коментари Харесай

Докъде ще стигне надцакването за датата на изборите?

Правото на глас е фундаментално право. То не може да бъде ограничавано лековато. Хора, които са в карантина, не могат да бъдат лишени от глас, тъй че най-различни механизми, с цел да бъде обезпечено правото на глас, би трябвало да бъдат въведени. Това мнение изрази пред БНР политологът доцент Даниел Смилов, учител в СУ “Св. Климент Охридски” и шеф на Центъра за демократични тактики.

По думите му, „ с цел да се избегнат тежки конституционни питания, би трябвало законодателят да вкара подобен механизъм, който да подсигурява правото на глас “.

"Мобилните урни и екипи са минимумът, за електронно гласоподаване сега не сме подготвени ", уточни Смилов.

"Модернизацията на страната в изборната сфера сякаш ще бъде отсрочена, само че най-малко за тези избори би трябвало да бъдат взети краткотрайни ограничения, които да подсигуряват правото на глас. Това е главният въпрос и с този въпрос е обвързван и въпросът с датата на самите избори – дали една ранна дата ще даде задоволително време за организация ", посочи Смилов

"Управляващите сякаш залагат на ниска изборна интензивност, надяват се изборите да бъдат изтеглени оптимално рано ", позволява той

Той счита, че има "надцакване " за датата на изборите.

"Политическата отговорност е на президента, който би трябвало да реши кой вид е по-добър за страната ", означи доцент Смилов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР