Правото на добро управление на гражданите от страна на администрацията

...
Правото на добро управление на гражданите от страна на администрацията
Коментари Харесай

Манолова се подигра с АПИ за винетките, пуска жалби до КС за горивата и водата

Правото на положително ръководство на жителите от страна на администрацията е фрапантно нарушено. Нещо повече – става въпрос за безхаберие и несръчност. Не е обикновено България, която се слави с IT експертите си, да се приготвя една година с тази система за електронните винетки и да има подобен неуспех при старта. Ако бяха се обърнали към учениците от някои от професионалните техникуми и гимназии, те щяха да изработят този план и системата да тръгне . Така живописно разказа нещата с електронните винетки омбудсманът Мая Манолова.
Според омбудсмана е неуместно да се изяснява по какъв начин системата работела. Тя прикани страната да се въздържа от наказания поради електронните винетки освен до 15 януари. Ще изпратя съответните рекомендации до Министерство на регионалното развитие и АПИ – да няма наказания, до момента в който системата не проработи безупречно, акцентира Манолова пред Нова телевизия.
По безконечната тематика – с цената на питейната вода, Манолова беше безапелационна, че нарастването на цената не довело до по-добра услуга. Затова задавам този въпрос от името на хората на институциите и отговор няма, посочи тя. И беше безапелационна – законът е написан по този начин, че да пази ВиК сдруженията. Подготвям конституционна тъжба против текстове в закона – за единната цена на водата в границите на една територия . Не се държи сметка за инвестицията, за качеството, дали доставката се прави гравитачно, изброи Манолова за какво законът е неприятен. За образец Манолова даде Шумен, където водата от Нова година стана най-скъпа – 3,40 лв. на кубик, а качеството е доста неприятно. В четвъртък, 10 януари, в Шумен ще има публично разискване.
Що се отнася до водата, в село Рибново от четири дни няма вода и към този момент там има митинг - тъй като тръбата не е подземен, а над нея и е замръзнала. Хората се пробвали да размразят водопровода с огън, само че нищо не се получило. Има апели да се спре да се заплаща на ВиК сдружението, което е общинско. Кметът на Рибново поддържа концепцията, тъй като ВиК не реализира поддръжка.
Манолова разгласи, че още през днешния ден (8 януари) ще подаде конституционна тъжба против новия Закон за горивата. Тя дефинира влизащия в този момент закон като " тежък удар " против дребните търговци на горива. Според омбудсмана в закона има невъзможни условия за осъществяване от по-малки търговци – величина на склад (бел. ред. – 10 000 бутилки газ), поръчителство с капитал (бел. ред. - най-малко 20 000 лв. гаранция за всяка бензиностанция). Освен това, по думите на Манолова законът удрял по живеещи в по-малки обитаеми места, тъй като там огромните вериги нямали интерес да вършат бензиностанции.
Пред Българска национална телевизия от Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива бяха безапелационни, че ще стачкуват, само че не пожелаха да кажат по кое време, с цел да няма опити да им бъде провален митингът. Те показаха, че за половин година - от приемането на закона до влизането му в действие в този момент, са сезирали всички вероятни институции, в това число Манолова и европейски институции (не стана ясно кои), само че в последна сметка нищо още не се е случило.
Омбудсманът подготвяла и трета конституционна тъжба – тъй като Народното събрание по закон уволнило хиляди жители и им забранило да аплайват за държавна работа. Става въпрос за " преобразуването на контракти " от такива по Закона за държавния чиновник в трудови. За това най-вече се оплакваха чиновници на Министерство на вътрешните работи, а Манолова смята, че терминът " превръщане " е противоконституционен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР