Православната църква тържествено почита днес паметта на Св. великомъченик Димитър

...
Православната църква тържествено почита днес паметта на Св. великомъченик Димитър
Коментари Харесай

Църковният празник на Св. великомъченик Димитър Солунски беше почетен в София


Православната черква тържествено уважава през днешния ден паметта на Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец и мироточец.

На територията на Софийската епархия има стотици храмове, манастири и оброчища, отдадени на Светия великомъченик и вълшебник Димитър, оповестиха от Софийската митрополия.

В столичния квартал " Хаджи Димитър ", в едноименния храм, отдаден на светеца, беше отслужена архиерейска Света литургия и почтено беше почетена паметта на Светия Христов деец.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, Светата литургия беше управлявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, викарий на патриарха, в съслужение с архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия, иконом Антоний Алексиев - предстоятел на храма, ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, протойерей Радослав Вутов, протойeрей Иван Иванов, протойерей Костадин Тренев, протойерей Радосвет Станев, духовник Иван Иванов, духовник Христо Пашов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Песнопенията на утренята извършиха клиросни църковни артисти, а молитвените песнопения на Светата литургия - хористите на смесения хор при храма.

След празничната архиерейска Света литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, Белоградчишкият свещеник Поликарп офикира за ставрофорен иконом ръководителя на храма иконом Антоний Алексиев. Епископът пожела на отец Антоний да продължи своето служение с старание, наслада, мир, човещина и градивност. Да бъде за духовна наслада и разтуха, а и за поощрение във врявата на всички.

Епископ Поликарп поздрави вярващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, като им пожела здраве, наслада и сили.

За плодородното отбелязване на празника и за духовното процъфтяване на всички, за поклонение в храма беше сложена мощехранителница с частици от светите мощи на Св. Димитър и на Св. Нестор.

Празникът на столичния храм " Св. великомъченик Димитър Солунски " продължи с проповед на Белоградчишкия свещеник Поликарп, който приказва за живота, добродетелите и мъченичеството на Св. Димитър. Изтъквайки плодородния живот на Христовия мъченик, епископът прикани всички да се стремят да му подражават, тъй като с подражателство на великомъченика ще се приближат, акцентира той, до Христа и ще станат населници на Неговото Царство небесно.

Празникът приключи с благославянето и раздаването на празничен постен рибен курбан, който домакините бяха приготвили за всички присъстващи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР