Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка

...
Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка
Коментари Харесай

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Православната черква уважава светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На тях са наречени главните християнски добродетели: мъдрост, религия, вяра и обич. На този ден градът, приел името на храма " Света София " – Божията премъдрост, отбелязва своя празник.
 
В 10:00 ч. ще се организира тържественото съвещание на Столичния общински съвет, на което изявени персони ще бъдат удостоени със званията почетен жител на София.
 
През втората половина на І в. и първите десетилетия на ІІ в. в Рим живяла благочестива жена християнка на име София. В своя живот ги оправдала изцяло името си, което значи " премъдрост ". И като брачна половинка, и като вдовица по-късно, тя водела здравомислещ християнски живот, изпълнен с мир, непорочност, благост, смиреност на Божията воля. Според опциите си, тя вършела непрестанно милосърдни каузи.
 
София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в обич към Господа Исус Христос. Света София и дъщерите й не скривали своята религия в Христа и я изповядвали намерено. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат незабавно при императора. Разбирайки за какво ги водят в двореца, светите деви се молили горещо на Господ Исус Христос да им даде сили да не се опасяват от идните страдания и гибел.
 
Когато майката с трите си дъщери застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им: като че ли са ги повикали на ярко празненство, а не на мъчение. Привиквайки сестрите подред, Адриан ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Младите девойки (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години) останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават грубо: хвърляли ги върху гореща желязна решетка, в нажежена пещ, в казан с кипяща смола, само че Господ със Своята невидима мощ ги пазел. Най-малката привързали към колело и я разпъвали и били с тояги, до момента в който тялото й се трансформирало в кървяща рана. Земята се напоила с кръв.
 
Трите сестри останали непреклонни във вярата си и една по една били обезглавени. Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя показала неизмеримо геройство и от самото начало убеждавала девойките да понесат мъченията в името на Небесния младоженец. И трите й дъщери с наслада посрещнали своя страдалчески край.
 
За да продължи душевните премеждия на света София, императорът й разрешил да вземе телата на дъщерите си. Майката ги взела и ги положила в безценен ковчег върху погребална каляска. Погребала ги с почести и признателност към Бога на висок рид отвън града. Три дни прекарала на гроба на дъщерите си. Молела се старателно и най-после в това положение предала душата си на Господа, уверена че отива при дъщерите си.
 
Християни погребали светата майка при нейните дъщери. Това станало през 126 година Христовата черква уважава и света София като мъченица, тъй като като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 година в Елзас, Франция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР