Православната църква почита свети Николай Чудотворец. Имен ден имат над

...
Православната църква почита свети Николай Чудотворец. Имен ден имат над
Коментари Харесай

Днес е Никулден

Православната черква уважава свети Николай Чудотворец. Имен ден имат над 200 хиляди българи.

Празнува се като професионален празник на банкери, риболовци и моряци. В деня на св. Николай Чудотворец, с богата стратегия от концерти, изложения и спортни събития, Бургас празнува своя празник. По традиция пространството в градинката до Часовника ще се трансформира в никулденско градче с риболовен лодки и транспортен съд с 3-метрова мачта. Далече от морските стихии, центърът на Бургас още веднъж ще стане кей за рибарските лодки и кораби. Тази година никулденското градче ще приюти всички типове изкуства, с които морския град се гордее, сподели Началникът на отдел просвета в общината Петър Парушев.

На 5 пункта в града ще се раздава рибен курбан. С обичайно литийно шествие и хвърлянето на венци и цветя в морето ще се уважи паметта на починалите моряци и риболовци. Жителите и гостите на града ще могат да се включат и в най-дългото никулденско хоро, което ще се извие по цялата основна улица. Празнични концерти ще има на 5 открити подиуми. Бургазлии да не престават да бъдат оптимисти и горди хора, пожела кметът Димитър Николов.

Никулден е храмов празник на доста църкви в цялата страна.

На днешния ден жителите на дряновското село Янтра празнуват храмов празник на локалната черква, съградена преди 120 години. Любопитен факт, който бележи историята на храма, е помощта на княз Фердинанд за построяването и.

За празника църквата „ Св. Николай “ в село Янтра е постегната и почистена, а на кубето и грее дребен стенна живопис, подаяние от създателя му. Издигната е преди 120 години от предците на днешните поданици. Историята споделя, че се случило княз Фердинанд да мине през селото. Той се впечатлил от напъните на локалните и месеци по-късно пристигнало писмо - князът канел хора от селото да отидат при него, с цел да помогне със средства за градежа на църквата. След освещаването на храма, селото е преименувано от Адъмово на Фердинандово и с това име остава до 1944 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР