Православната църква почита паметта на светите мъченици Мина, Ермоген и

...
Православната църква почита паметта на светите мъченици Мина, Ермоген и
Коментари Харесай

Три чудни имена празнуват днес, почитаме свети мъченици

Православната черква уважава паметта на светите мъченици Мина, Ермоген и Евграф на 10 декември.

Те живели по времето на жестокият гонител на християните император Максимиан. Веднъж той пратил в Александрия един от заслужилите си бойци - атинянина Мина, с предписание да усмири вълненията, зародили в града, и да се погрижи да отвърне християните от тяхната религия. Царят не знаел, че Мина самичък вярвал в Христа.

Атинянинът дошъл в Александрия и неотдавна посредством мъдрите си разпореждания усмирил вълненията и привел всички каузи в ред. А що се отнася до вярата Христова, той говорел, че тя едничка е същинска и спасяваща религия.

Думите си той доказвал посредством каузи, бидейки извънредно доброжелателен и добър. Господ му дарувал чудотворна, целебна мощ. Всички заболели, които получавали изцерение посредством неговите молебствия, славели Бога, и вярата в Христа се разпространявала в Александрия от ден на ден и повече.

Научил за това, ядосаният император свикал своя съвет и след заседание с велможите си решил да изпрати в Александрия градския шеф Ермоген, от всички почитан мъж. Той му дал най-строги заповеди срещу християните и изключително срещу Мина.

В Александрия Ермоген арестувал Мина, който бил непреклонен от вярата си и го подложил на мъчения. Отрязали му краката - мъченикът хвалел Бога; по-късно го лишили от език и очи - мъченикът всичко търпял радостно и умерено. Хвърлили го в тъмницата. Там през нощта при чудна светлина му се явил Сам Христос и го излекувал, като заречен, че и Ермоген скоро ще пристигна до знание на истината.

На сутринта бойците едвам повярвали на изцеления Мина и почнали да хвалят Бога, а той отишъл здрав при Ермоген. Чудно привидение в това време се показало на Ермоген. Той видял два светли ангела, увенчаващи мъченика с нетленен венец, и като паднал при нозете на Мина. После се покръстил, раздал парцелите си и с Мина почнали да проповядват същинската религия и посредством Божията мощ правели чудеса.

Накрая в Александрия дошъл самият Максимиан и почнал да ги изтезава. Те обаче на мига се изцерявали. Един езически академик и публицист, на име Евграф, като видял тия чудеса, повярвал и намерено изповядвал вярата си в Иисуса Христа. Царят със своята ръка го умъртвил.

Мина и Ермоген по заповед на царя били посечени с меч, а телата им в стоманен ковчег били хвърлени в морето. Но ковчегът не потопен, а доплувал до Византион (днешния Истанбул), където епископът, известен по превъзходен метод за идването на св. мощи, извадил из морето телата на мъчениците и с чест ги погребал покрай градските стени.

Имен ден честват Мина, Ермоген и Евграф.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР