Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик - Св.

...
Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик - Св.
Коментари Харесай

Празнуваме Стефановден

Православната черква уважава паметта на първия християнски страдалец - Св. Стефан. По традиция на днешния ден се подготвят месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите фамилии вървят на посетители на кумовете си или на по-възрастните си родственици.

Денят на Свети Стефан се празнува постоянно на третия ден след Рождество Христово и е последният празник в годината, за който хората споделят, че "затваря кръга ".

От времето на деятел Павел насам всички назовават Свети Стефан първи страдалец, тъй като е една от първите жертви на християнската религия. След Възнесението на Христос били определени седмина души дякони /служители/, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв сред тях е Стефан.

Обезпокоени от повишаването на броя на християните, членовете на съвета на юдейските старейшини влизат в спор със Свети Стефан, само че не устояват на "духовната му мощ и мъдрост ". Затова възбуждат народа против архидякона, като го упрекват, че ругатни Бога и Мойсеевия закон.

Разярената навалица го изкарва отвън града и стартира да го бие с камъни. Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето с думите "Господи, не им зачитай този грях! ". Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити посредством привидение и са положени в Сионския храм в Йерусалим.

Сред народа денят е прочут като Стефановден. Стефан е измежду най-разпространените имена в България. Днес имен ден имат всички, които носят имената Венчо, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стойка, Стойчо, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню, Шон, Шона
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР