Православната църква почита на този ден св. Пантелеймон. Имен ден

...
Православната църква почита на този ден св. Пантелеймон. Имен ден
Коментари Харесай

Почитаме Св. Пантелеймон и Пантелей пътник

Православната черква уважава на този ден св. Пантелеймон. Имен ден честват: Панчо, Панка, Пантелей, Горан, Добри, Добрин, Добрина, Добринка
Св. Пантелеймон великомъченик от град Никомидия, потърпевш през 296 година, през царуването на Максимиан Херкул. Според житието му той бил изначало богохулник и носел името Пантолеон (от гръцки – Лъв във всичко), когато се покръстил приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив).

Ученик на популярния тогава доктор Ефросин и станал след това велможа доктор на император Максимиан, който заповядал да го съсекат, тъй като отказал да се поклони на езическите богове.

Част от мощите му се пазят в светогорския съветски манастир Св. Панталеймон.

В сходство с характерността на светеца като врач през ІХ в. в манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, били основани медицински школи и лечебници.

В националния календар на този ден в разнообразни крайща на България се вършат разнообразни обредни дейности.

Този църковен празник се назовава още Пантелей пасажер. Добавката към името се основава на националното пояснение на името „ Пантелеймон”. То е гръцко име и за първите славяни-християни не е било понятно. Българинът го е свързвал с „ път”, откъдето идва и изразът „ Пантелей-пътник”. Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на Св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „ се събират да пътуват”. Близко до това е вярването, че този ден е благополучен за пътешестване: оня който има да пътува надалеч, добре е да тръгне на Св. Пантелей, та да му е леко пътуването.

На днешния ден не трябва да се подхваща никаква домашна работа.

На 27 юли се празнува и успението на свети Климент Охридски. Този ден църквата ни е определила за респект и на Светите Седмочисленици - Климент, Наум, Ангеларий, Горазд, Сава и двамата солунски братя Кирил и Методий.

За всеки един от тях в църковния календар има обособен ден, само че в този ден те се честват дружно под хубавото име Седмочисленици.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР