Православната църква почита един от най-великите богослови - Йоан Златоуст

...
Православната църква почита един от най-великите богослови - Йоан Златоуст
Коментари Харесай

Голям празник! Черпят най-възхваляващите имена, почитаме един от тримата вселенски учители

Православната черква уважава един от най-великите богослови - Йоан Златоуст (349 – 407). Той е един от тримата „ космополитен учители “, наедно със Свети Василий Велики Кесарийски и Свети Григорий Богослов. Забележителен просветител и богослов, той е оставил най-голямото по размер богословско творчество в Източната черква.

Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 година Чества се на 13 ноември, на 27 януари – Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст и на 30 януари – Деня на св. Три Светители (заедно със св. Василий Велики и св. Григорий Богослов).

Роден е в Антиохия в знатно семейство. Баща му Секунд бил пълководец, а майка му Антуса изповядвала християнската религия. Йоан учи при езическите учени - философи Либаний и Андрагафий в родния си град, а по-късно в Атина сладкодумство и философия.

След като приключил образованието си, Йоан станал юрист и постъпил на гражданска работа като бранител в правосъдни каузи. Покръстен е когато е на 26 години и става монах. През 381 година е в ранг дякон, в 386 година в ранг презвитер.

Оттогава славата му пораства и е наименуван „ Златоуст “ поради неговото сладкодумство. По това време написа поредицата проповеди „ Срещу евреите “, която слага началото на антиюдаистичната традиция в християнската черква. През 398 година презвитер Йоан е хиротонисан за архиепископ на Константинопол.

Неговата смела и безпристрастна проповед му печели приживе доста врагове – както измежду ръководещата аристокрация, по този начин и някои църковни кръгове. На Халкедонския събор в 403 година, призован от неговия зложелател александрийския патриарх Теофил, е лишен от ранг, само че паството му го връща на патриаршеския трон. Като патриарх на Константинопол, три пъти е бил изпращан на изгнание заради намесата на светската власт в делата на църквата.

До края на живота си св. Йоан Златоуст е жертва на църковни интриги и гонене, само че не приключва своята мисионерска и проповедническа активност. Императрицата Евдоксия го заточава на Кавказ, в арменския гр. Кукуз, по-късно (406 г.) в далечния Питиунт (днес Пицунда) на кавказкия бряг на Черно море. Почива в изгнание на 14 септември 407 година в град Комана Понтика по време на св. Литургия.

На този ден се празнува Евлогий, архиепископ Александрийски. Светецът се празнува и на 13 февруари. Името Евлоги значи "добра дума ", "възхвала ". То произлиза от гръцките еu, което значи "добро ", и logos – “дума”. На същия ден православната черква уважава и Св. Йоан Златоуст.

На 13 ноември имен ден честват всички, които носят името Евлоги, Евлогия и производните им .
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР