Православната църква почита днес светите безсребърници Козма и Дамян. Те

...
Православната църква почита днес светите безсребърници Козма и Дамян. Те
Коментари Харесай

Свети безсребърници Козма и Дамян

Православната черква уважава през днешния ден светите безсребърници Козма и Дамян. Те се почитат от антични времена поради способността им да изцеляват от недъзите и да оказват лечебна помощ. Тях също ги назовават настойници на книжовното обучение.

Култът към двамата братя - безсребърници и чудотворци Козма и Дамян бил извънредно публикуван през III в. на рамките на Източната Римска империя. Те живеели в покрайнините на Рим. Били възпитани в духа на християнско благочестие и потвърдили изключителни интелектуални умения и високи нравствени добродетели. Изучили лекарско изкуство, лекували безплатно, без да взимат пари и за това са наречени " безсребърници ". Извършили и голям брой благотворителни каузи - подпомагали небогати и бездомни, подсигурявали им заслон, храна и лекуване. На уменията им завидял някогашният им преподавател, също доктор.
Воден от мощна завист, той ги завел в планината и ги умъртвил с камъни. Светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян намерили гибелта си през 284 година.

Това не се просто светити или хора с добродетели. Те са оставили свята следа в църковната история, сподели за Радио Варна отец Ясен Шинев. Те са се отказали от земната премия и са предпочели да правят това, което Бог Ги е призовал, безплатно. На правилото: " Даром получихте, безплатно давайте ".

Имен ден честват: Козма, Кузман, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимира, Красин, Красина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР