Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

...
Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец.
Коментари Харесай

На Никулден празнуват над 200 000 именици

Православната черква уважава през днешния ден паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът назовава Никулден.

Св. Николай е настойник на моряците и риболовците и банкерите.

Една от легендите споделя, че че по време на мощна морска стихия, светецът избавил с молебствия моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб.

Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, умрял при рухване от най-високата мачта.

В едно от житията му се загатва епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.



В облика на свети Николай се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически господ (Посейдон). Това е повода българите да го почитат като патрон на моряците и риболовците, както и като настойник на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е сърдит, светецът предизвиква бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

 Снимка: Булфото

Подрежда се празнична софра, на която наложително се сервира особено ядене - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за претърпяно злощастие, избегната неволя или просто за здраве и благоденствие на къщата. Имен ден през днешния ден имат Николай, Николина, Нина, Никол, Кольо, Николета, Ненка, Ненко и други

 Снимка: БТА

Днес Бургас отбелязва и 30-годишнината от оповестяването на 6 декември за празник на града. Избран е да бъде на Никулден с решение на Общинския съвет през 1992 година. И тази година ще бъде осветлен и раздаден обичайният рибен курбан, за който ще бъдат приготвени 8000 порции риба. 

На Никулден честват над 200 000 именици, от които 2/3 са мъже, сочат данните на Национален статистически институт

Да е честито името на всички именници днес  -Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР