Православната църква отбелязва Ивановден днес. Това е денят на Св.

...
Православната църква отбелязва Ивановден днес. Това е денят на Св.
Коментари Харесай

Ивановците да почерпят! Празнуват обаче и още няколко интересни имена

Православната черква отбелязва Ивановден през днешния ден. Това е денят на Св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус в река Йордан. Наречен е Предтеча, тъй като познава и показва Христос като делегат на Бог. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои региони на страната то даже е по-характерно за този празник.

Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се прави от кума или девера.Затова окъпването би могло да се преглежда като детайл от следсватбените традиции, с който се затваря необятният кръг на сватбената обредност.

Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и имениците. В Югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на дарове, както и гостувания и празнична софра. Народната визия за Св. Иван като настойник на кумството и побратимството дефинира гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща софра.

На Ивановден изтича срокът, през който вървят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирани като мечка, булка и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което завършва цялостният цикъл на обичая Коледуване. Имен ден през днешния ден честват Иван, Ивана, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР