Православната църква днес чества Света великомъченица Неделя, родена с името

...
Православната църква днес чества Света великомъченица Неделя, родена с името
Коментари Харесай

Православните християни почитат Света Неделя

Православната черква през днешния ден празнува Света великомъченица Неделя, родена с името Кириакия.

Света великомъченица Кириакия е родена в Мала Азия, евентуално в Никомидия, през 3 век, по време на ръководството на император Диоклетиан, известно с жестоките гонения против християните. Родителите ѝ са християни и Неделя от дребна е възпитавана във вярата. Съвсем млада тя взема решение да посвети живота си на Бог, а когато пораснала, отказвала всички оферти за брак с думите, че се е сгодила за Христос. Един от претендентите, афектиран от отхвърли ѝ, известил императора, че фамилията на Неделя изповядва християнството. Така родителите ѝ били заточени, а тя - подложена на жестоки мъчения. В тъмницата обаче раните на Неделя заздравявали. Тя била наказана на гибел с посичане, само че умряла на 7 юли 289 година, без присъдата да бъде изпълнена, откакто се помолила на лобното си място.

Света великомъченица Неделя е една от най-почитаните от българите светици. През 12-13 век, по време на ръководството на Асеневци, мощите ѝ са пренесени в остарялата българската столица Търново. Патриарх Евтимий, който е създател на житието ѝ, превежда нейното име Кириакия на български - Неделя. Така се слага и традицията гръцките имена да се превеждат на български.

7 юли е и храмов празник на столичната митрополитска катедрала " Света Неделя ". Днес българският патриарх Неофит ще оглави празничната света литургия в катедралния храм.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР