Православната църква чества днес Успението на Св. Кирил Славянобългарски, по

...
Православната църква чества днес Успението на Св. Кирил Славянобългарски, по
Коментари Харесай

Св. Валентин закриля влюбените, именици черпят в Деня на лозаря

Православната черква празнува през днешния ден Успението на Св. Кирил Славянобългарски, по остарял жанр се чества Св. Трифон Зарезан, а влюбените си разменят дарове за Св. Валентин. За имен ден черпи за повторно тази седмица Валентина, Валентин и Вальо също поставят масата за посетители през днешния ден, написа offnews.bg.

Константин Философ, наименуван Кирил, произхождал от фамилията на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището " мъдрец " и бил назначен за патриаршески библиотекар и учител по философия. Константин избягал скрито в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където основали славянската писменост и превели свещените книги на Православната черква на езика на солунските българи. Кирил умрял в Рим на 14 февруари 869 година и бил заровен в църквата " Свети Климент Римски ".

Трифон Зарезан е отдаден на грижата и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник стартира да се празнува публично у нас през 1962 година в деня на Свети страдалец Трифон. Тогава с разпореждане на Министерския съвет е разгласен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 година на Григорианския календар от Българската православна черква църковният празник на Свети Трифон Зарезан стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Смята се, че Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски свещеник. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на бойците си да се женят с концепцията, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в борбите, бойците християни скрито били венчавани от свещеник Валентин. Заради това след това той е разгласен за покровител на влюбените. Обезглавен е през 270 година поради непреклонната си религия в Бога, а доста скоро по-късно е канонизиран.

Празникът 14 февруари, отдаден на Свети Валентин, стартира да се празнува през XIV век.

Дотогава той бил уважаван като настойник на младежите, пътешествениците, пчеларите и болните от епилепсия. Като настойник на страдащите от тази болест, както и на душевноболните, той е уважаван и през днешния ден.

За житието му не се знае доста, а огромна част от това, което се знае, е комплицирано. С името Валентин има няколко светци. В римския лист на мъчениците от 1584 година се загатва за трима – единият бил свещеник на град Интерамн, другият – духовник в Рим, а третият – свещеник и свещеник от Реция. Освен това, заради отдалечеността на времето, обликът му бил декориран с легенди и митове.

Някои православни и католически справочници показват римския презвитер и интерамнския свещеник като едно и също лице, като се прецизира, че тернийският свещеник Валентин е умрял страдалчески в Рим на 14 февруари. Други авторитетни източници, като напр.”Пълен месецослов на Изтока” на архиепископ Сергий смятат, че няма задоволително съображение да бъдат считани за идентични, само че без да отхвърлят изрично такава опция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР