Православната църква чества днес Свети Сава Освещени. Той е роден

...
Православната църква чества днес Свети Сава Освещени. Той е роден
Коментари Харесай

Прекрасни имена черпят днес, спазва се изключително строга забрана

Православната черква празнува през днешния ден Свети Сава Освещени. Той е роден в Кападокия през IV век. Още 18-годишен постъпил в манастир, където получил обучение, обикнал монашеския живот и бил подстриган за духовник.

Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, се отправил за Йерусалим да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници.

Там постъпва в манастир, където прекарва 20 години. Пожелал по-голямо уединение и се поселил в една пещера. Там прекарвал дни и нощи в молитва и труд. След доста години живот в палестинската пустиня, Сава имал насладата да види майка си, която, откакто овдовяла, се поселила в един женски манастир покрай Йерусалим.

Като получил след нейната гибел богато завещание, Сава построил няколко манастира и лечебни заведения, основал две страноприемници - една в Йерихон, а другата при пещерите, из които към този момент се оформила лаврата или огромният манастир.

В него се събрали доста братя и йерусалимският патриарх сложил Сава за нравствен началник на отшелническите обители. Умира на 94-годишна възраст в 533 година

Интересното е, че в българските предания най-често Сава е показана като светица.

Първият празничнообреден комплекс на декември е формиран от три поредни дни: 4, 5, и 6-ти декември, споени в една свещена триада от светиите Варавара, Сава и Никола. Дедите ни възприемали Варвара и Сава като две сестри на свети Никола, разнообразни по манталитет, само че длъжни да приготвят празника му.

Като типично женски празници, Варвара и Сава са изпъстрени с разнообразни момински гадания. В ранното утро на Света Варвара, още преди изгрев слънце, девойките от Хасковско се надпреварвали между тях коя първа ще раздаде своята погача из махалата.

Според локалното вярване онази от тях, която успее да стори това на първо време, ще се омъжи първа през годината.

На Свети Сава девойките също ставали рано и започвали да пресяват брашно, като държали ситото назад. Тогава сред баби и внучки се провеждал следния разговор:

– Не по този начин, чадо, обърни ситото! Че то, другояче кой ще те научи?
– Свекървата, – отговаряла девойката.
– Дай Боже да бъде по -добра от мен! – благославяла бабата.

Това обредно магическо деяние трябвало да помогне на момичето да се извърши желанието му и освен да се задоми скоро, само че и да влезе в положително и заможно семейство, да случи на добра свекърва.

„ Варвара вари, Сава пече, Никола посетители гощава “ повтаряли дедите ни и се подготвяли за един от най-големите фамилни празници в националния календар, съвместил стародавните вярвания с християнския канон. В някои места празнуват празника на свети Сава като на светец - мъж, настойник на вълците (вълчи пастир).

Сава е свързан/а и с плодовитостта, по тази причина на този ден бездетните булки изпълнявали обред, дружно с най-старата жена в дома.

На Савинден се приготвя Никулденската софра, а на някои места подготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

Днес имен ден честват Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина, Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР