Православната църква чества днес Св. праведни богоотци Йоаким и Анна.

...
Православната църква чества днес Св. праведни богоотци Йоаким и Анна.
Коментари Харесай

Днес е страхотен празник! Почитаме родителите на Дева Мария, а имен ден празнуват най-красивите имена

Православната черква празнува през днешния ден Св. праведни богоотци Йоаким и Анна. Йоаким произхождал от Давидовия жанр, а света Ана – от рода на Аарон. Били доста великодушни, милосърдни. За себе си изразходвали единствено една трета от приходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните. Те са родителите на Дева Мария. Света Анна е посочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Иисус Христос. Тя е потомка на прочут жанр – Аароновия. Култът към светицата се популяризира необятно през VI век, когато в Константинопол е издигната първата църква, носеща нейното име.

Тя е считана за настойник на полуостровите Квебек и Бретан, както и на родилките и миньорите, на брака, на майчинството, на фамилията, на бременните, девиците и вдовиците. Народът назовава празника Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино встъпление, Света Ана Каталина. Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят стартира да пораства (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов шанс. Нощта против празника се счита за най-дългата в годината (по остарял жанр празникът се е чествал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). В Македония описват, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го „ завъртат към пролет “, а на св. Вартоломей (11 юни) – „ го завъртат към зимата “.

На други места имат вяра, че противоположното завъртане към зима става на Еньовден, 24 юни, когато св. Иван намята кожуха и се стяга за зима. Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният брачен партньор Йоаким са посетени от ангел, който им оповестява, че ще имат дете. Анна дава обещание да посвети детето си на работа на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Историята е сходна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се назовава Ханна. Източноправославната черква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е признат от Римокатолическата черква едвам през ХIII век, като Анна е публично канонизирана през 1854 година Българската православна черква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната гибел – на 25 юли.

Ритуали: Жените варят и раздават жито и царевица, с цел да порастват посевите денем. Някои стопани вкарват в къщата прасе, тъй като то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви. Насаждат се кокошки за пръв път, с цел да се излюпят всички яйца. Вярва се, че всички вълшебства, изказани в тази нощ, са сполучливи. Най-подходящото място за тях са гробищата. Магьосници, преобразени като мушици, обикалят къщите и предизвикват беди. Ако някой убие мушица над свещта, има вяра се, че е била вълшебница. Магьосници лишават от нивите непознатото изобилие, от овцете и кравите – млякото. За да се предпазят, дамите мажат виметата на животните със примес от въглен, чесън и лой. Градините и нивите се пръскат с пепел и просо срещу вълшебства. Девойки се събират у дома да бранят посевите от вълшебства. Вечерта поставят под печката жито и сол, а на другата заран зареждат със солта домашните животни и имат вяра, че ще ги предпазят.

Вярва се, че в тази нощ магьосниците смъкват и „ издояват “ луната, превърната в шарена крава. Пред всяка врата на къщата се пали купчина говежди тор – пушекът гони злите демони далеко. Забрани: Млади дами и бременни не би трябвало да работят на този ден, с цел да раждат по-лесно. Майките не трябва да работят, с цел да не се разболеят децата. Не се боядисват облекла. Според поверието на този ден стартират родилните страдания на Богородица и по тази причина тя си е боядисала облеклата в черно. Забранява се работа с вълна, с цел да се раждат живи агънца, с цел да не окуцяват домашните животни, с цел да не атакуват вълци стадата и овчарите. На места денят се счита за неприятен и рисков. Света Анна е празник на самодивите, по тази причина мъжете не излизат отвън село, с цел да не срещнат прелестните, само че зли създания.

Гадания и предсказания: Следи се какъв ще е полазът, какъв шанс носи първият посетител в къщата. Ако полазникът е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна. Моми гадаят по какъв начин и по кое време ще се омъжат. Вечерта преди празника засяват алегорично зърна в гърне, цялостно с вода. Във водата поставят клончета от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна женитба. Ако кокошка прескочи къщния предел, годината ще е несполучлива, тъй като кокошката рие с краката обратно.

За имен ден черпят: Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна, Вилиана.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР