Православната църква чества днес паметта на великомъченик Димитър Солунски. Имен

...
Православната църква чества днес паметта на великомъченик Димитър Солунски. Имен
Коментари Харесай

Димитровден е, хиляди черпят за името си |

Православната черква празнува през днешния ден паметта на великомъченик Димитър Солунски. Имен ден честват хиляди адаши на светеца, както и Димо, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Диан и дамските еквиваленти на името.

Димитър е производно от старогръцкото Δημήτριος – принадлежащ на Деметра, богинята на земята и плодородието.

Св. Димитър е роден през 3 век в Солун, след гибелта на татко си той става шеф на града и намерено изповядва християнската религия. Хвърлен е в тюрма и погубен в килията си по време на молитва.

Според националните вярвания от Димитровден стартира зимата и подготовката за " мишите празници ". Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. Денят е прочут още и като Разпус - с него приключва интервалът, за който се наемат сезонните служащи като говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях.

На масата се поставя курбан от овче месо, гювеч, яхния от пиле, пита с ябълки, варена царевица, печени ябълки и тиква. В някои региони на страната на Димитровден са гадае за идната зима, следи се и кой е първият посетител за деня в къщата. Най-желаният полазник е добър и заможен човек.

Иманярите имат вяра, че в нощта на Димитровден небето “се отваря ” и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

На Димитровден честват строители, архитекти, проектанти, както и ковачи, техници, инженери и металурзи.

Днес е и празник на град Сливен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР