Правосъдното министерство публикува за обществено обсъждане проект на Закон за

...
Правосъдното министерство публикува за обществено обсъждане проект на Закон за
Коментари Харесай

Предложен е закон за защита на подателите на сигнали за корупция и нарушения

Правосъдното министерство разгласява за публично разискване план на Закон за отбрана на подателите на сигнали за корупция и за всевъзможен жанр нарушавания на управляващите.

Законопроектът ще подсигурява ефикасна отбрана в редица сфери - публични поръчки, финансови услуги, артикули и пазари, попречване на изпирането на пари и запазване на околната среда, разясняват вносителите. Предложението е антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да работи като централен орган за външно подаване на сигнали.

За първи път в българското законодателство се основават специфични правила при обществено обявяване на информация за нарушавания. В това число влиза съобщаване за нередности през онлайн платформите, обществените мрежи и медиите.

Обхванати са и подателите на сигнали за съществуване на заплаха за публично здраве, отбрана на потребителите, сигурност на превоза, отбрана на неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни, сигурност на мрежите и осведомителните системи и други,

Държавата се готви да даде отбрана освен на подателите на сигнали, само че и техните близки.

Защитата се показва в възбрана за ответни дейности за възмездие, които могат да бъдат под формата на уволняване, намаление в служба, налагане на дисциплинарни ограничения, предварително преустановяване или повреждане на контракт и други.

Според вносителите тези забрани биха имали значим възпиращ резултат към този, който би желал да си отмъсти с административни ограничения.

С цел ограничение на злонамереното подаване на сигнали се плануват няколко спомагателни особености за информацията, която се подава. Изискването е всеки сигнал да се основава на рационални учредения, че информацията е вярна все още на подаването ѝ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР