Правосъдният служебен министър Крум Зарков отчете днес 100% изпълнение на

...
Правосъдният служебен министър Крум Зарков отчете днес 100% изпълнение на
Коментари Харесай

Зарков отчете успехи с новия затвор, закона за главния прокурор, Съвета по криминология

Правосъдният длъжностен министър Крум Зарков регистрира през днешния ден 100% осъществяване на четири от петте целта, които си бе сложил наесен с екипа си. Петият е за влизането в Шенген, където има непълен прогрес, по думите му.

Зарков подсети, че екипът му е финализирал и внесъл в Народно събрание всички законопроекти в частта " Правосъдие " по Плана за възобновяване и резистентност които са изискване за второто заплащане по проекта. Както и законопроекта за търсене на отговорност на главния прокурор, който е измежду изискванията за третото заплащане.

" Този приоритет е изпълнен 100 % ", сподели през днешния ден той.

" За 8 месеца ние се опитахме да осъществим неизпълнени от 15 години решения на съда в Страсбург ", сподели отрасловият зам.-министър Емил Дечев - очевидно визирайки осъжданията на България поради неналичието на отговорност на основния прокурор.

Със същия положителен резултат Зарков регистрира намирането на постройка на европейските делегирани прокурори (ЕДП) у нас. Както е известно, бе им отредена някогашната постройка на Съюз на демократичните сили и НФСБ - на ул. " Раковски " 134.

" Те би трябвало да работят независмо, в това число от вътрешните структури. В България това значи - без значение от българската прокуратура. Освен законово съображение, би трябвало да имат и материални условия.

Оттук нататък процедурата е в ръцете на самия Висш съдебен съвет ", сподели министърът.

Зарков регистрира и решителната стъпка, която бе направена през пследните месеци  за създаване на нов затвор.

Бе направена първа копка, мястото ще е край с. Самораново, а нов затвор в България не се е случвал повече от половин век.

" И ще промени напълно образа на българската пенитенциарна система – поради големия рецидив в България.

Трябва прекосяването през пандиза да значи освен наказване, само че и коригиране ", акцентира той.

Зарков се похвали и с възстановването на дейността на Съвета за криминологчни проучвания.

" България се оказа единствената страна в Европа, а може би и в по-голямата част от света, в която да няма научно звено, което да работи за възстановяване или възобновяване на наказателния закон – тъй че той да бъде ефикасен - уточни министърът.

Той е и съществена спирачка пред наказателно-правния популизъм - когато стане нещо, политците да стартират да размахват Наказателния кодекс и да вдигат наказанието, знаейки чудесно, че единствено по себе си това не води до нищо положително. "

Съветът към този момент е провел две съвещания.

Като непълно осъществена той уточни упоритостта си за приемане на страната в Шенген.

" Министерство на правосъдието се включи интензивно в общата цел на държавното управление - да издигнем на най-високо равнище в дневния ред на Европейски Съюз въпроса за приемането на България в Шенген. Макар, че не се взе решението, което чакахме, България съумя да припомни на европейските ни пратньори, да удостовери правата си, да получи поддръжката на 25 от 27 страни. "

Случилото се в последните месеци той назова „ същински дипломатически десант “ и уточни, че президентът Радев е получил заричане на срещата в Тирана за влизане на България в Шенген през 2023 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР