Правосъдният министър: ВСС ще продължи да работи извън редовния си

...
Правосъдният министър: ВСС ще продължи да работи извън редовния си
Коментари Харесай

Правосъдният министър: ВСС ще продължи да работи извън редовния си мандат


Правосъдният министър: Висш съдебен съвет ще продължи да работи отвън постоянния си мандат. ВСС ще продължи да работи отвън мандата си, съобщи правосъдният министър Крум Зарков.

Днес е последното съвещание на правосъдните кадровици в границите на постоянния им мандат. Според Зарков това не би трябвало да е проблем, защото има сходно тълкувателно решение на Конституционен съд.

„ Аналогията е същата, с която Конституционния съд постанови, че инспектората към Висш съдебен съвет продължава да работи и отвън мандата си. Решението по-късно е в ръцете на идващия парламент “, безапелационен беше той.



Той изясни, че и аргументите предходното Народното събрание да не избере нов състав на правосъдния съвет.

„ Знаете, че предишните три Народното събрание мъчно успяваха да съберат нормално болшинство, а да не приказваме за конституционно такова. Това не е опрощение, беше неточност. Грешка, която новите депутати приканвам да не позволяват “, моли министърът, който преди този момент беше депутат.

Крум Зарков подчертава върху значимостта идващият състав на Висшият правосъден съвет да бъде от качествени експерти. И квотите да не се попълнят от партиите подмолно.

„ Това важи освен за Висш съдебен съвет, само че и за инспектората и за Конституционния съд. За страдание стигнахме до това, че към начина на избор и към качеството на избора непрестанно да има подозрения. Стигнахме до там, че да нямаме доверие на институциите “, акцентира правосъдният министър.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР