Правосъдният министър в служебното правителство Крум Зарков сподели мнението си

...
Правосъдният министър в служебното правителство Крум Зарков сподели мнението си
Коментари Харесай

Зарков: Гешев трябваше да напусне още през 2020 г., когато беше причина за масови граждански протести

Правосъдният министър в служебното държавно управление Крум Зарков показа мнението си по тематиката дали ще успее настояването за оставката на основния прокурор Иван Гешев.

" Не мога да предвидя, разнопосочни са настроенията. Висш съдебен съвет отхвърли в четвъртък да преглежда подобен жанр въпроси, през днешния ден има сезиране публично от шестима членове на прокурорската гилдия. Това, което е несъмнено все още, е, че такава процедура ще се състои. Тя има няколко стадия, а по какъв начин ще свърши, не бих могъл да предвидя ", сподели той в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" От една страна прави усещане внезапният поврат в позицията. От друга страна Иван Гешев трябваше да напусне поста основен прокурор още през 2020 година, когато беше причина за всеобщи цивилен митинги. Ако си спомняте още през 2019 година президентът Румен Радев върна неговата кандидатура за второ разглеждане. Така че отношението към Иван Гешев на служебния кабинет и моето персонално е ясно. Така  че да забележим по какъв начин ще протече тази процедура. Тя има няколко стадия. Първо би трябвало да се връчи на Гешев това искане с главните претекстове, а те са стимулирани към случилото се от последните дни - мистериозният израелски специалист, който се появява на местопроизшествието. Той ще има седем дни да даде своето мнение, след което в границите на три дни Висш съдебен съвет би трябвало да насочи съвещание, на което да прегледа настояването ", счита Зарков.

" Висш съдебен съвет действа отвън мандата си, оттатък него. Те може би ще довършат тази процедура по един или различен метод, само че в случай че се стигне до отстраняването на Иван Гешев, не е редно те да почнат процедура за избор на нов подобен. Така че това е най-силният мотив против изказванието, че става дума за някаква рокада, а не за кардинална смяна ", разяснява още служебният министър на правораздаването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР