Правосъдният министър Цецка Цачева е заявила в официален отговор до

...
Правосъдният министър Цецка Цачева е заявила в официален отговор до
Коментари Харесай

Цецка Цачева признава в документ до НС: Истанбулската конвенция брани хомодвойките

Правосъдният министър Цецка Цачева е декларирала в формален отговор до Народното събрание, че Истанбулската спогодба ще пази и съжителството на еднополовите двойки. Това стана ясно през вчерашния ден от обява в обществената мрежа на соцдепутата Таско Ерменков във фейсбук, в която той сподели клише от писмото на правосъдното министерство.
 Разпространеното от Таско Ерменков клише Разпространеното от Таско Ерменков клише
Проверка на “Труд ” откри, че горната информация е писмен отговор на министъра на правораздаването Цецка Цачева до депутата от Обединени патриоти Николай Александров от 25 октомври 2017 година. Александров пита дали въвеждането на понятието “социален пол ” от Истанбулската спогодба може да бъде последвано от други законодателни промени след ратификацията.

“Може ли въз основата на текстове от Конвенцията да се изисква смяна на член 46, ал 1 от Конституцията (бракът е непринуден съюз сред мъж и жена, б.р.) ”, пита още депутатът. Отговорът на Цецка Цачева е получен на 1 ноември 2017 година в деловодството на Народното събрание. В него правосъдният министър изяснява следното: “счели сме за належащо обаче да допълним признаците, въз основа на които се не разрешава всяка директна или непряка дискриминация по член 4, алинея 1 от закона за отбрана от дискриминация, като прибавим и полова еднаквост ”. Цачева изяснява, че се планува и в закона за отбрана от домашно принуждение от фразата “фактическо съпружеско общуване ”, да отпадне съпружеско. Правосъдният министър твърди, че по този метод ще се отговори условията на конвенцията. И добавя, че “защита ще получат освен някогашни или сегашни съпрузи, само че и лица, които съжителстват с сътрудници от същия пол ”. Цачева показва, че последното “няма да наложи нормативно споразумяване на еднополовите бракове ”.

Така ще се получи хармонизация на законодателството ни, споделя още правосъдният министър. И ще се отговори “на условията на Конвенцията за отбрана против всички актове на физическо, полово, психическо или икономическо принуждение, които се случват в фамилията или в семейството ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР