Правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор, обяви

...
Правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор, обяви
Коментари Харесай

Борислав Цеков пред ПИК: Кирил Петков се самозабрави! Длъжен е да покаже в прокуратурата с какво разполага - дали са изрезки от вестници, впечатление на лелинчо му или сериозни доказателства

Правосъдният министър може да желае освобождението на основния прокурор, разгласи Конституционният съд. Решението беше взето единомислещо и провокира бурни реакции измежду специалистите и политиците.

Няколко часа по-късно правосъдният министър Надежда Йорданова показа, че ще предложи освобождение на Иван Гешев допустимо най-скоро.

Потърсихме за коментар юриста Борислав Цеков.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Решението на Конституционния съд провокира доста и спорни реакции. Каква е вашата реакция, господин Цеков?

- Очаквано решение. Няма изненада измежду нас, конституционните специалисти.

Вълненията са в политическите среди. Този възторг, с който избрани среди одобряват решението, буди неразбиране. Това, че министърът ще внесе искане, не значи, че то безусловно предрешава ориста на основния прокурор. Нито пък, че съдържа толкоз съществени обстоятелства, които да доведат до такава мярка като отстраняването на обвинител номер 1.

- Какво очаквате да се случи? Министър Йорданова разгласи към този момент, че напълно скоро ще изиска отстраняването на Иван Гешев?!

- Ще проследявам с интерес дали това ще се случи. Какви ще бъдат основанията. До момента това, което въртят в общественото пространство, са несериозни неща. От рода на някой нещо споделил, различен коментирал, трети чул-недочул.

- Ще се решат ли проблемите в правораздаването след отстраняването на Гешев?

- Първо, дано да забележим дали ще се стигне до премахване. Проблемите в правораздаването не са съсредоточени в него. Те са в правосъдната експертиза, процесуалното законодателство. Но за тях въобще не се приказва. Това е профанизация.

Промяна в правораздаването няма, тъй като желаните промени са свързани с кадровите щения и политически боричкания. Хората най-сетне би трябвало да го схванат.

- Хората не схващат от право. Слушат това, което им сервират политиците...

- Може да не схващат от право. България с цялата си рекламация с 1300-годишна история и мъдрост най-сетне би трябвало да покаже, че може да мисли.

- Самият министър председател Кирил Петков разгласи, че ще задава въпроси на Иван Гешев?!

- Това е несериозно. Показва юридически нихилизъм и главозамайване.

Кирил Петков сподели какъв е интелектуалният му багаж. Хората към този момент с подбив одобряват неговите дейности.

- Днес някогашният длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов предложи Кирил Петков и Лена Бориславова да се явят на разпит. Вие склонен ли сте с него?

- Разбира се. Когато някой изнася информация за осъществени закононарушения, прокуратурата е длъжна неотложно да изиска даването на данни. Дваж по-задължително е, когато това идва от толкоз високо равнище, каквото е министър-председателят.

- Обвиняват Петков, че се базира на медийни изявления?!

- Дали става дума за отрязъци от вестници или за усещане на лелинчо му, той е задължен да покаже с какво разполага. За да се реши дали става дума за съществени доказателства.

- Докога все по този начин ще я караме, както се пееше в една ария от зората на демокрацията у нас - с мятане на компромати и политизиране на най-сериозните проблеми?

- Аз от предходната година приказвам за африканизация в политиката. Либерия, която е най-бедната страна в света, се занимава години наред по какъв начин да конструира висшия орган за битка с корупцията и какви функционалности да му се дават. Важните проблеми на бедността въобще не се разискват.

Това да ви припомня за най-бедната страна в Европа?

За това Либерия остава най-бедната страна в света, а България - най-бедната в Европа.

Защото са тотално сбъркани страни с тотално комплицирани политици.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР