Правосъдният министър Крум Зарков обяви, че е поставил държавния печат

...
Правосъдният министър Крум Зарков обяви, че е поставил държавния печат
Коментари Харесай

Крум Зарков подпечата указа на президента за разследването на главния прокурор

Правосъдният министър Крум Зарков разгласи, че е сложил държавния щемпел на указа на президента за обявяване в „ Държавен вестник ” на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за следствие на основния прокурор.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които вкарват мeханизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници при данни за осъществени от тях закононарушения, беше признат за няколко часа на първо четене в пленарната зала на Народното събрание на 19 май. На второ четене Законът бе гласуван на 26 май. 

Механизмът планува следствията против основния прокурор и заместниците му да се водят от углавен арбитър с сан на висш, който краткотрайно да бъде назначаван за ad hoc прокурор. Промените понижават и минималния брой на гласовете в 25-членния Пленум на Висшия правосъден съвет (ВСС), с които се назначават и освобождават основният прокурор и ръководителите на двете висши съдилища - от 17, както е сега, на 13.

За ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд беше планувано в допълнение условие - изборът или отстраняването им да бъде подкрепено от множеството членове на съвета, излъчени директно от съдиите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР