Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, ако до края

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, ако до края
Коментари Харесай

Изборът на нов главен прокурор ще бъде на 24 октомври

Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, в случай че до края на сегашния мандат на Европейската комисия не отпадне мониторинга към България за правораздаване и вътрешен ред. След днешното съвещание на Висшия правосъден съвет Кирилов изясни, че е приел персонално задачата за отпадане на механизма и е провел диалог с еврокомисар Вера Юрова. Днес стана ясно още, че изборът на нов основен прокурор ще се организира на 24 октомври, а процедурата ще започва на 15 юли.

По предложение на основния прокурор Сотир Цацаров, Висшият правосъден съвет изтегли с три седмици по-рано избора за идващ Обвинител номер едно. Предложението на прокурорската гилдия на Съвета беше това да се случи на 14 ноември, само че магистратите взеха решение датата да се измести на 24 октомври. Сотир Цацаров изиска ускорение на процедурата с претекста, че има публични упования към избора.

Непроменен остава крайният период за номинации - 29 юли. Номинации могат да вършат най-малко трима членове на прокурорската гилдия, както и правосъдният министър. Данаил Кирилов съобщи, че няма да предлага претендент, с цел да не се политизира изборът. В рамките на две седмици ще има четири следващи съвещания на пленума на Висш съдебен съвет - с опция за издигане на претенденти. Данаил Кирилов разяснява, че по този начин признатата процедура е законосъобразна и има задоволително време за чуване на претендентите.

Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Прозрачността по никакъв метод не се повлиява. Подпомага се опцията да има плавна последователност. Тоест приемане и предаване на работата сред отстъпващия и новоизбрания основен прокурор.  © БГНЕС
Правосъдният министър разгласи още, че ще подаде оставка, в случай че до края на мандата на тази Европейска комисия наблюдението над правосъдната система не бъде свалено. Данаил Кирилов акцентира, че е приел персонално задачата за отпадане на механизма за съдействие и инспекция и е провел диалог по тематиката с еврокомисар Вера Йоурова.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Ако не отпадне мониторингът, ще показва оставката си като министър на правораздаването. Тя счита, че имаме доста сериозен прогрес и че имаме късмет, само че отново споделям - коментарът беше в границите на опцията тъкмо този състав на комисията да се произнесе по този въпрос.
Данаил Кирилов за следващ път обвърза отпадането на мониторинга с лансирания от него законопроект за търсене на отговорност от " тримата огромни " в правосъдната власт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР