Правосъдният министър Атанас Славов внася жалба в съда срещу избора

...
Правосъдният министър Атанас Славов внася жалба в съда срещу избора
Коментари Харесай

Правосъдният министър атакува в съда назначението на Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор


Правосъдният министър Атанас Славов внася тъжба в съда против избора на Борислав Сарафов като изпълняващ функционалностите основен прокурор, заяви Нова ТВ. Мотивите му: не прокурорската гилдия, а пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) е трябвало да гласоподава какъв да е краткотрайно изпълняващ.

Пред Висш съдебен съвет стои въпросът: да бъде ли спряна процедурата за избор на нов обвинител №1 до решението на Конституционния съд (КС) с какъв брой гласа може да се избира той.

Мнението на правосъдния министър е, че новооткритата процедура за избор на основен прокурор би трябвало да бъде спряна освен поради делото в Конституционния съд, само че и поради готвените промени в Конституцията. Атанас Славов предвижда, че те могат да бъдат гласувани на първо четене незабавно след лятната почивка на депутатите. Голяма част от тях засягат точно структурата на прокуратурата.

От Висш съдебен съвет също се чуха гласове, че процедурата за избор на нов основен прокурор би трябвало да бъде спряна до изговаряне на решение на Конституционен съд, който би трябвало да отговори на въпроса възможно ли е с 13 гласа да бъде избиран и освобождаван основен прокурор. Темата влиза идната седмица във Висш съдебен съвет.

По отношение на Сарафов в границите на утрешния ден ще имам тъжба във Върховен административен съд, тъй че чакам правосъдно изговаряне. За да има изясненост дали най-висшите позиции в правосъдната власт се заемат възоснова на високи професионални и нравствени качества, или не ”, съобщи Славов.

Според него до момента в който не бъдат признати измененията в Конституцията, не би трябвало да се избира нов обвинител №1.

„ Промените в Конституцията значително ще обиден статута на основния прокурор, ще е със доста изменени пълномощия, няма да ръководи Прокурорската гилдия, т.е. напълно друга идея за тази институция, тъй че би било неуместно ”, изясни Славов.

„ Считам, че би трябвало да се спре процедурата, тъй като има обвързващо деяние във връзка с това по какъв начин ще бъде определен идващия основен прокурор. И ще гласоподавам, в случай че бъде импортирано такова предложение, да се спре процедурата до произнасянето с решение на Конституционен съд ”, съобщи и Даниела Марчева, член на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР