Правописна грешка в български акт за раждане създава сериозни проблеми

...
Правописна грешка в български акт за раждане създава сериозни проблеми
Коментари Харесай

Българско име може да прати вътрешния министър на ЮАР зад решетките

Правописна неточност в български акт за раждане основава съществени проблеми в ЮАР и даже може да вкара министър в пандиза, написа локалният IOL. В него второто име на локален гражданин с майка българка - Калев е написано неправилно с К (Кей), вместо със С (Си) и тази неточност се трансформирала в призрачен сън за него. Ади-Ричард Хазан опитвал на вятъра в продължение на повече от две години да накара администрацията да поправи грешката, написа Блиц.

Наложило се да се обърне до съд последна инстанция в Претория, а делата, които води се заплащат от данъкоплатците и костват скъпо, написа южноафриканският уебсайт. Именно по тази причина, в случай че казусът не бъде решен, е изцяло допустимо съдът да изпрати зад решетките за 30 дни министъра на вътрешните работи Малуси Гигаба и неговия общоприет шеф Мкусели Аплени.

Тази седмица съдът отреди, че Гигаба и Аплени би трябвало да обяснят аргументите за какво сходен случай би трябвало да се преглежда от съд и да се заплащат високи такси. Това ще стане единствено при положение, че в 14-дневен период те не съумеят да поправят грешката.

Името Калев е бащино на майката на Хазан, която е българска гражданка, а грешката е належащо да се в профил, защото той желае да кандидатства за българско поданство.

За да го получи обаче, той би трябвало да изпрати на българските управляващи избрани документи, измежду които въпросния акт за раждане.

Той се надява роднинството му по майчина линия да е задоволително да се снабди с паспорт на Европейския съюз, и по тази причина въпросният документ му е доста нужен. Друг проблем е, че актът преди време е бил подпечатан от южноафриканското Министерство на вътрешните работи, само че не и подписан.

Хазан отишъл в полицията през април 2016 година да помоли за нов акт. През юни същата година му дали подобен, само че с въпросните неточности.

Българското посолство отказало да одобри документа, оттова споделили, че той би трябвало да съдържа верните персонални данни на майка му.

Оттогава нещата зациклили, защото от Министерство на вътрешните работи отказвали да трансформират изписването на името и той се впуснал в правосъдни каузи.

Той към момента не го е получил, прецизира IOL, само че прибавя, че министърът има към този момент по-малко от две седмици да оправи нещата, или влиза зад решетките.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР