Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл.68,

...
Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл.68,
Коментари Харесай

Професиите за пенсия, спадащи към първа категория на труд

Право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по чл.68, ал.1 и 2 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) се придобива при навършена възраст 62 години и застрахователен стаж 36 години и 4 месеца за дамите и навършена възраст 64 години и 6 месеца за мъжете
От първа категория, т.е. най-хубавата за пенсия, при пенсиониране е трудът на:

1. служащи, инженерно-технически експерти и управителни чиновници до началник на сектор в това число, заети на работа подземен в подземните рудници, подземните геологопроучвателни и хидротехнически обекти, тунелното и подземното минно строителство;

2. минни спасители до началник на минноспасителна работа (пункт) включително;

3. водолази и работещи в кесони;

4. водач, щурман, радист, борден инженер (механик), парашутист, стюардеса (стюард) и борден съпроводител, работещи във въздухоплаването.

5. дефектоскописти, дозиметристи и служащи по дезактивация в I силует в атомна електроцентрала;

6. служащи в металургията: доменчици, конверторчици, агломератчици, шихтовчици, електропещари и пещари, разливачи на черни и цветни метали и техните сплави, машинисти на машини за непрестанно леене;

7. екипажи на кораби, профилирани за транспорт на химически субстанции, нефтопродукти и въглища; работещи в машинното поделение на плавателни съдове от морския флот (без тези в крайбрежния флот).

8. работещи в машинното поделение на плавателни съдове от морския флот (без тези в крайбрежния флот)

9. служащи, експерти и управителни чиновници в атомна електроцентрала, които:

а) са директно заети с употребата и ремонта на оборудванията в I контур;

б) правят събиране, преправяне и погребение на радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво;

Право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по чл.68, ал.1 и 2 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) се придобива при навършена възраст 62 години и застрахователен стаж 36 години и 4 месеца за дамите и навършена възраст 64 години и 6 месеца и застрахователен стаж 39 години и 4 месеца за мъжете, написа Actualno.bg.

Право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по чл.68, ал.3 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) за лицата, които нямат право на пенсия по чл.68, ал.1 и 2, само че имат не по-малко от 15 години автентичен застрахователен стаж, се придобива при навършена възраст 67 години за мъжете и дамите.

Право на пенсия по чл.68а от КСО - лицата, които имат изискуемия застрахователен стаж по чл.68, ал.2, могат по тяхно предпочитание да се пенсионират до 1 година по-рано от възрастта им по чл.68, ал.1.

Пенсията се отпуска от датата на заявката и се изплаща в понижен размер пожизнено. Лицата по чл.69 от КСО (военнослужещите, държавните чиновници по Закона за Министерството на вътрешните работи и др.) получават право на пенсия при навършване на възраст 54 години и при 27 години общ застрахователен стаж, от които две трети (18 години) фактически изслужени по съответните специфични закони.

Право на пенсия от държавното публично обезпечаване по чл.69б, алинея 1 и 2 от КСО имат лицата, които са работили 10 години при изискванията на първа категория труд или 15 години при изискванията на второкласен труд, в случай че имат общ брой от застрахователен стаж и възраст 94 за дамите и 100 за мъжете и са навършили възраст 50 години и 4 месеца за дамите и 54 години за мъжете при първа категория труд и 55 години и 4 месеца за дамите и 59 години за мъжете при второкласен труд.

Пенсията се отпуска, когато лицата не са придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране по чл.168 от КСО или са трансформирали обезпечаването си по чл.4в от КСО. Право на пенсия по чл.69в, ал.1 от КСО учителите получават при навършване на възраст 59 години от дамите и 61 години и 6 месеца от мъжете и училищен застрахователен стаж 25 години и 8 месеца за дамите и 30 години и 8 месеца за мъжете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР