Право и изкуствен интелект е темата на 21-вия брой на

...
Право и изкуствен интелект е темата на 21-вия брой на
Коментари Харесай

Доброслав Димитров: Който притежава данните, има цялата икономическа сила в света

" Право и изкуствен интелект " е тематиката на 21-вия брой на " Юридически барометър ". Това е гражданска самодейност за от време на време наблюдаване и оценка на положението и развиването на правния ред в България. Инициативата е ръководена от проф. Даниел Вълчев – декан на Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Изследването ще бъде показано през днешния ден.

Според ръководителя на УС на Българската асоциация на софтуерните компании Доброслав Димитров изкуственият разсъдък ще повлияе на всеки аспект от живота. По думите му изкуственият разсъдък слага доста предизвикателства пред това по какъв начин да се поясняват едни или други неща.

" Досега причинно-следствените връзки са били доста ясни – човек прави нещо и надлежно носи отговорност. В момента, когато доста от нещата се случват автоматизирано посредством логаритми, които са подготвени по един или различен метод, дадена им е някаква независимост и тези логаритми взимат едно или друго решение, ще изправи цялата правна система пред много забавни алтернативи ", изясни той в изявление за предаването " Преди всички ".

Но имаме и много по-фундаментални въпроси по отношение на това как се контролира значимото и неважното в обществото, добави Димитров и даде образец с авторските права.

" Данните са новият нефт, новата земя. Който има данните, има икономическа мощ в света ", твърди той.

И съобщи изрично, че трябва да използваме подобен вид принадлежности, с цел да можем да вземем най-информираното и вярно решение. Според него обаче все отново индивидът би трябвало да " седи на кормилото " и да взима финалните решения, с цел да носи и отговорност.

" Правото има доста огромна роля в това, което ще се случи оттук насетне. Много от проблемите не са софтуерни. Те са по какъв начин ще ги контролираме, тъй че да използваме тази технология в наш плюс. Изкуственият разсъдък е множител освен на благоприятни условия, само че и на планове – дали са положителни или неприятни, зависи от индивида. Тук идва мястото на правото ".

По думите на Доброслав Димитров е извънредно значимо данните да не бъдат монополизирани от 1-2-3 играчи в пространството, както е сега на световно равнище.

Тези проблеми чукат на вратата и в случай че ние не ги адресираме в този момент, ще ни изненадат неприятно, предизвести още той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР