Правнукът на първообраза на Бай Ганьо подготвя откриването на музей,

...
Правнукът на първообраза на Бай Ганьо подготвя откриването на музей,
Коментари Харесай

Правнукът на първообраза на Бай Ганьо: Трябва да се гордеем с него

Правнукът на първообраза на Бай Ганьо приготвя откриването на музей, отдаден на личността му.

„ Бай Ганьо е огледало на българския народ. В „ До Чикаго и обратно “ се загатва за бай Ганьо Сомов през 1893 година. След като Алеко се връща от Чикаго през 1894 година, пуска в списание „ Мисъл “ два свои описа за този бай Ганьо Сомов. Истината е, че тъкмо този прототип няма по какъв начин да е най-лошата поговорка, която е събрана от българите, защото едно пътешестване тогава до Чикаго е продължавало месец и човек би взел някой, който е виновен и би приключил работа. Просто интелектът на Алеко и неговото образование е имало огромна нетърпимост към дребните прояви на нецензурност от страна на българина “, описа правнукът на Бай Ганьо – Румен Сомов по Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че ревюто в Чикаго е извънредно огромно събитие.

„ Ние имаме истинския щемпел на този български павилион. Това е първият законен щемпел от Съединението. Това е перлата от експонатите в музея. Оскъдна е информацията за самия Ганьо Сомов, тъй като той е единствено първообраз. Той е сборен облик на целия български народ “, сподели още Сомов.

Според него е значимо да се познава този облик. Заради прекомерното припознаване на българите в него сме го заобикаляли, а би трябвало да се гордеем с него, посочи събеседникът.

„ Когато стартираме да се гордеем с този облик, ние ще покажем, че сме преодолели този негативизъм. Ние се срамим от Бай Ганьо, тъй като се виждаме в него. Той ни демонстрира самите ние какви сме “, акцентира Сомов.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР