Правната комисия вчера прие драконовски мерки за пияни и дрогирани

...
Правната комисия вчера прие драконовски мерки за пияни и дрогирани
Коментари Харесай

20 години затвор за пиян или дрогиран шофьор

Правната комисия през вчерашния ден одобри драконовски ограничения за пияни и дрогирани водачи с промени в Наказателно-процесуален кодекс. Измененията бяха гласувани от депутатите на първо четене на 19 май. Бяха утвърдени 7 законопроекта измежду които и оферти на Българска социалистическа партия. Според текстовете при ликвидиране на 1 или повече лица вследствие на шофиране с над 2 промила алкохол в кръвта, под въздействието на опиати, без дееспособност или с повече от 50 км/ч над позволената скорост, транспортното средство ще бъде отнемано. Предлага се краткотрайно лишаване на транспортното средство за интервал от 1 до 5 години и за лицата, които карат под въздействие на алкохол и опиати, даже да не са провокирали ПТП. 
Предвижда се и завишаване на санкциите при положение на отвод от инспекция за приложимост на алкохол и опиати, а при наново действие водачите ще бъдат наказвани с отнемане от независимост за 6 месеца. Депутатите утвърдиха и въвеждането на по-тежки санкции за трафика на мигранти, в това число и конфискация на цялото имущество на каналджиите.
Депутатите гласоподаваха въвеждане на по-строги санкции на незаконен трафик на хора. Предвижда се санкциите да доближават до 100  хиляди лв., а лишаването от независимост от 10 до 20 години. Според измененията страната ще има право да лишава транспортните средства, с които се прави трафика на мигранти, както и да конфискува цялото имущество.
По-рано близки на починали при пътни произшествия се срещнаха с вътрешния министър Калин Стоянов. 11 почернени фамилии настояха за незабавни законодателни промени, за по-строги и ефикасни ограничения против нарушителите на пътя. 
Войната по пътищата би трябвало да бъде прекъсната, настояха хората. Те молят и за обективни и бързи правосъдни процеси против предизвикалите произшествия, при които има жертви.
Баща съм на Йордан Бозуков, който на 20 март тази година беше застигнат от лудо движещ се автомобил, пийнал водач, 2,03 промила алкохол в кръвта. Чакаме и автоекспертизата. Законите са доста леки ", споделя един от протестиращите. 
" На мен в полицията нищо не са ми споделили. Моето дете сама си го открих, никой не ме е уведомил. Искам съществени промени в закона. Моето дете няма да се върне, само че не желая да има повече почернени майки ", съобщи Радка Петкова, майка на починалия Георги.
Изпълнителната, законодателната и правосъдната власт ще обединят старания за възстановяване на пътната сигурност в страната и за превъзмогване на отрицателните статистики за броя на починалите и ранените в резултат на пътни произшествия, съобщи министър Стоянов. 
Като ползотворна дефинира срещата и депутатът от ДБСП за БългарияУ Георги Свиленски. Според него шофирането под въздействието на алкохол и опиати, както и без годна шофьорска брошура, би трябвало да се преглежда като съзнателно закононарушение и да бъде с оптимално повишено наказване. Предлагаме, в случай че имаш връчени и влезнали в действие санкции, да не можеш да минаваш механически обзор, акцентира той.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР