Правната комисия в парламента ще разгледа на заседание тази сряда

...
Правната комисия в парламента ще разгледа на заседание тази сряда
Коментари Харесай

Управляващите имали убедителни аргументи срещу президентското вето върху антикорупционния закон

Правната комисия в Народното събрание ще прегледа на съвещание тази сряда ветото на президента, наложено на антикорупционния закон, който депутатите дефинитивно одобриха в края на предходната година. Това разгласи ръководителят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред БНР.

Той акцентира, че съвещанието на комисията е нарочено още преди началото на формалното пленарно време (парламентът стартира работа на 11-ти януари - бел.ред.) и в случай че председателският съвет на Народното събрание реши,

ветото на антикорупционния закон може да бъде прегледано още тази седмица в зала.

Кирилов съобщи, че в правна комисия ще се придържа към претекстовете на президента, които " не били доста ". По думите му екипът на президента е направил резюме на всичко казано от Българска социалистическа партия в дебатите по закона до момента. Самото несъгласие пък не е изненадало ръководещите, тъй като желание за налагането му президентът Румен Радев съобщи още до момента в който течеше приемането на закона на второ четене.

В претекстовете на държания глава имало " политически претекстове, маскирани с правни причини ", само че доминирали и " правно-техническите съображения ". Управляващите към този момент са излагали позицията си по тези претекстове и считат, че техните контрааргументи са безапелационни.

Председателят на правната комисия в Народното събрание разяснява двата съществени аргумента на президентското несъгласие - каква е гаранцията за политическа самостоятелност при метода на съставяне на антикорупционния орган и потреблението на СРС-та.

По думите на Кирилов Народното събрание основава доста органи. " Това, което подсигурява публичния интерес е обществената процедура за асортимент на претендентите ". Това било и

най-прозрачната процедура, която се прави за избор на фрагменти на висши държавни длъжности.

Според него практиката на Народното събрание в последните два Народното събрание доста се е подобрила като Народното събрание бил извършил условията на интернационалните сътрудници в този асортимент. Друга отбрана била, че във всеки парламент имало съпротива и разногласието с ръководещите ще изкарва нескрито всички качества и дефекти на претендентите, с цел да не се стига до неверни избори.

Така при избор на претенденти за антикорупционния орган, ръководещите нямало по какъв начин да не се съгласят с причините на опозицията, съобщи още Кирилов. След уточнението, че ръководещата коалиция има задоволително гласове да наложи и противоречиви претенденти, той изясни, че когато се разбере, че има даден претендент имал очевидни дефекти това се обсъждало.

Процедурата по желание в Народното събрание била първокласен филтър, който депутатите са посочили, че може да работи дейно.

За потреблението на СРС-та от новия орган за битка с корупцията, Кирилов съобщи, че е неверно внушението, че материалните доказателсва от подслушване на организацията няма да се употребяват от прокуратурата. " Не е по този начин - когато насочват към закононарушение, ще се употребяват от държавното обвиняване ", увери ръководителят на правната комисия. Уточнено му беше, че казусът е с тези, които няма да се употребяват от прокуратурата - дали няма да се злоупотребява с тях, на което той съобщи, че правосъдното позволение е гаранция против злоупотреби. А когато не се употребяват от антикорупционния орган, СРС-тата ще се унищожават.

Втора точка на съвещанието на правната комисия в Народното събрание в сряда бил и мораториумът за прекъсване на отминалостта за придобиване на парцели частна държавна и общинска благосъстоятелност. Текстът за него е получен на 23 декември, т.е. към този момент в почивните дни и по тази причина не бил признат от Народното събрание (бел. ред. съгласно уеб страницата на Народното събрание планът е вкаран на 22 декември).

По думите на Кирилов

имало доста дребна възможност в дните от края на предходната година до приемането на мораториума да се стигне до покупко-продажби ,

при които жители да придобият по отминалост парцели държавна или общинска благосъстоятелност. " За да се случи нещо преди този интервал отминалостта би трябвало да е 4 години 11 месеца и 3 седмици и за няколко дни да се довърши до 5 години, другояче имаме прецизни забрани за придобиване по отминалост ", изясни той. Повече за казуса и по какъв начин депутатите не помниха да удължат отбраната за придобиване по отминалост на държавни и общински парцели четете тук.

Кирилов разяснява и оттеглената директно преди празниците оставка от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, с която бе сезиран Конституционния съд от Българска социалистическа партия. Според Кирилов конституционните съдии трябвало да съобразят обстоятелството, че Добрев си е отдръпнал оставката и да преценяват дали има предмет по сегашния спор, да се произнесат по принцип или да прекратят делото.

Добрев бил подложен под голям напън и честната, човешка реакция била оставката.

След дебатите в Народното събрание обаче той е можел да направи своята преоценка, добави Кирилов. Повече за оттеглената оставка, подадена и неприета от Народното събрание поради абсурда " Кумгейт " вижте тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР