Правната комисия в парламента продължи днес с мащабните промени в

...
Правната комисия в парламента продължи днес с мащабните промени в
Коментари Харесай

Депутатите обмислят как да облекчат работата на Върховния административен съд

Правната комисия в Народното събрание продължи през днешния ден с огромните промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), част от които плануват облекчение на работата на Върховния административен съд (ВАС). Това би трябвало да стане с смяна на подсъдността на някои каузи, които да бъдат обсъждани като първа инстанция от административните съдилища. Проектът е импортиран от ръководителя на комисията - Данаил Кирилов (ГЕРБ) и гласуването по него продължава и на следващия ден.

Миналата седмица комисията одобри 21 параграфа от предлаганите промени, измежду които въвеждането на електронните известия в административното произвеждане, в това число и пред съда: става дума за настояванията, заявките, предложенията, жалбите, молбите, исковете.

Разглеждането на плана на второ четене идва година след приемането му на първо четене през лятото на 2017, само че текстовете търпят съществени ремонти и допълнения.

Днес депутатите единствено започнаха част от значимите разпореждания за разтоварване на Върховния административен съд, който сега преглежда като първа и втора инстанция всички актове на Министерския съвет и министрите. Решение на Конституционния съд обаче даде опция за законодателно облекчение на Върховен административен съд от стотици каузи - да вземем за пример за уволнения на чиновници, които съгласно конституционните съдии могат да не бъдат гледани от висшия съд като първа инстанция, а от районните съдилища. Повече за решението на Конституционния съд четете тук.

Правната комисия поддържа на второ четене изменение в Административнопроцесуален кодекс, с което на процедура се записа конституционното решение.

" На Върховния административен съд са подсъдни:
2. оспорванията против актовете на Министерския съвет, министър-председателя, заместител министър-председателите и министрите; ",

се споделя сега в Административнопроцесуален кодекс. Депутатите прибавиха към точка 2: " В случаите, посочени в закона, както и когато тези органи са делегирали пълномощията си на длъжностни лица или органи, издадените от тях административни актове се оспорват пред съответния административен съд ". Тогава Върховен административен съд ще преглежда делата като втора инстанция, само че най-малко няма да е и първа.

С единогласие депутатите поддържаха и друго изменение, което представителите на Върховен административен съд нарекоха историческо. Народните представители утвърдиха текст, съгласно който самостоятелните административни актове ще се апелират по непрекъснат адрес на техния получател - към който е ориентиран издадения акт. В момента в закона има в допълнение изискване - в случай че в съответния град има териториално отделение на административния орган, издал акта. Сега това изискване отпада.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР