Правната комисия в парламента прие на второ четене промените в

...
Правната комисия в парламента прие на второ четене промените в
Коментари Харесай

Правната комисия прие нови промени в НПК

Правната комисия в Народното събрание одобри на второ четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. До това гласоподаване се стигна, откакто през предходната седмица депутатите почетоха президентското несъгласие, наложено върху измененията в Наказателно-процесуален кодекс.

Припомняме, че президентът наложи несъгласие върху измененията, гласувани в Наказателно-процесуалния кодекс, поради това, че с тях на процедура бе върнат Пленума на Висш съдебен съвет, откакто този орган бе отстранен с измененията в Конституцията. Радев стимулира дейностите си, че връщането на Пленума опонира на концепцията за правосъдната промяна, а опозицията бе подготвена да сезира Конституционния съд, ако ръководещото болшинство въпреки всичко бе преодоляло ветото. 

Така в комисията през днешния ден бе решено, че съдийската и прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет при осъществяване на функционалностите на Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет са юридически лица. Всеки съвет ще излъчи своя номинация, която ще го съставлява. 

Съдийската и прокурорската гилдия на досегашното Висш съдебен съвет пък краткотрайно ще заемат и функционалностите на Висш правосъден съвет, надлежно на Висш прокурорски съвет, взеха решение депутатите. Това ще продължи до избирането на Висш правосъден съвет и на Висш прокурорски съвет.  

Друг текст в Наказателно-процесуален кодекс гласи, че при разглеждане на мярка за неотклонение " задържане под стража " в досъдебното произвеждане обвиненият и неговата отбрана ще могат да се срещнат с всички доказателства. В предходния тип на закона се предвиждаше да се дават единствено доказателства, въз основа на които се дефинира мярката " задържане под стража ".
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР